Cezayir'de ulusal seçimler ve seçilmiş meclislerin oluşumu: Ulusal halk meclisi örneği
National elections and the formation of elected assemblies in algeria: The Case of the national people's assembly
- Tez No: 850223
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ÖRSELLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Cezayir, Seçim, Seçim Sistemleri, Seçilmiş Meclisler, Algeria, Election, Electoral Systems, Elected Assemblies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Seçim sistemi, demokratik, anayasal ve yasal temellere dayalı bir devlet inşası için temeldir. Cezayir, diğer ülkeler gibi tarihsel aşamalar boyunca çeşitli seçim sistemlerine dayanarak politikasını benimsemiştir. Bu seçim sistemleri, 1962'deki bağımsızlığından hemen sonra tek parti sistemiyle başlamış ve 1989'dan bugüne kadar olan siyasi geçiş deneyimine kadar devam etmiştir. Cezayir'de kullanılan seçim sistemleri, çoğunluk sistemi, nispi temsil sistemi ve karma sistem olmuştur. Bu, Cezayir toplumunun bileşimini dikkate alan bir formül bulma ve seçim süreçlerini dürüstlük ve şeffaflık ortamında gerçekleştirme çabasıdır. Cezayir, geçmişte uygulanan anayasalara uygun olarak bir dizi seçim yasası çıkarmıştır. Bu yasalar, Cezayir toplumunun geçirdiği değişikliklere ayak uydurmak amaçlı olup en son düzenleme 2021 yılında yapılmıştır. Bu yasaların uygulanması, yerel veya yasama seçimleri yoluyla ortaya çıkar. Bu seçimler, uygulanan seçim sistemini ne kadar etkili olduğunu sunmaktadır. Bu nedenle, seçilen meclislerin oluşumunu ve çalışmasını değerlendirmek ve toplumun tüm kesimlerini temsil etme başarısını anlamak bakımından bir değerlendirme yapmak önemlidir. Bu çalışma, Cezayir'de seçilmiş meclisler örnek olarak Cezayir Ulusal Halk Meclisi'nin nasıl oluşturulduğu ve gerçek bir demokratik sistem oluşturmak için nasıl çalıştığı konusuna odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The electoral system is foundational for constructing a state based on democratic, constitutional, and legal principles. Algeria, like other countries, has adopted its politics based on various electoral systems throughout historical stages. These electoral systems began with a single-party system immediately after independence in 1962 and have continued through the political transition experience to the present day, since 1989. The electoral systems used in Algeria have included majority system, proportional representation system, and mixed system. This is an effort to find a formula that takes into account the composition of Algerian society and to conduct election processes in an environment of honesty and transparency. Algeria has enacted a series of electoral laws in accordance with past constitutions. These laws aim to adapt to the changes undergone by Algerian society, with the latest amendment made in 2021. The implementation of these laws manifests through local or legislative elections. These elections demonstrate how effective the electoral system in place is. Therefore, it is important to evaluate the formation and functioning of elected assemblies and understand their success in representing all segments of society. This study focuses on how elected assemblies in Algeria, exemplified by the National People's Assembly of Algeria, are formed and how they work to establish a truly democratic system.