Ana konuları bağlamında Nur Suresinin tahlili
Analysis of Surah al-Nur in the context of its main topics
  1. Tez No: 850248
  2. Yazar: ASİYE BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an, Nur Suresi, Nur, Ahlâk, Tafsir, Qur'an, Surah an-Nur, Nur, Morality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kur'an, nüzul döneminde yaşanılan olaylara, durumlara veya hâsıl olan ihtiyaçlara binaen yaklaşık olarak yirmi üç yılda peyderpey olarak indirilmiştir. Bu nedenle, surelerde veya âyet gruplarında bir anlam bütünlüğüne rastlamak güçtür. Bunun yanında Kur'an'ın, Allah'ın kelamı olması ve özgün bir dil ve üsluba sahip olması da doğru anlaşılmasını etkileyen unsurlardandır. Âyetlerden murat edilen hakiki mananın algılanabilmesi için tefsir ilmine ihtiyaç duyulmuştur. Bu anlamda konulu tefsir yöntemi de bir surenin genel anlamıyla âyet arasındaki veya âyetlerin kendi aralarındaki anlam bütünlüğünün anlaşılmasına yardımcı olan bir yöntem olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Nur suresinde konusal bütünlüğü elde ederek âyetler arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmak ve bu sayede âyetlerin günümüze vermek istediği mesajın doğru algılanmasına gayret etmektir. Bu amaçla hazırlanan çalışmada Nur suresinin üç ana konusu olduğu görülmüştür. Bu ana konularla irtibatı bulunan âyetler alt başlıklar halinde bir araya getirilerek surenin tahlili yapılmıştır. Tahlil kısmında ise surenin ana konularını oluşturan Allah'ın sıfatları, ahlâk ve muâmelât ile ilgili âyetlerin muhtevalarına ve bunların klasik ve son dönem tefsir eserlerindeki izah ve değerlendirmelerine yer verilmiştir. Tüm bunlardan çıkarılan anlam ve vargı çalışmanın sonuç kısmında aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Qur'an was revealed in stages over approximately twenty three years in response to events, situations or needs that arose during the period of its revelation. Therefore, it is difficult to find a unity of meaning in sura or groups of verses. In addition, the fact that the Qur'an is the word of Allah and has a unique language and style are among the factors that affect its correct understanding. In order to perceive the true meaning of verses, the science of tafsir was needed. In this sense, the method of thematic exegesis has been a method that helps to understand the integrity of meaning between the general meaning of a surah and the verse or between the verses themselves. The aim of the study is to reveal the connection between the verses by obtaining the subjective integrity in surah an-Nur and is to strive to perceive the message that the want to give the present day correctly. Fort this purpose in this study; we find in surah an-Nur three main subject. The verses that have a connection with these main topics were brought together under subheadings and the surah was analyzed. In the analysis part, the content of the verses related to the attributes of Allah, ethics and mu'amalāmāt, which constitute the main subjects of the surah, and their explanations and evaluations in classical and recent tafsir works are included. The meaning and conclusions drawn from all these are presented in the conclusion part of the study.