İşyerinde psikolojik taciz (Mobbing) olgusu: Mağdurların kişilik özellikleri üzerine bir çalışma
Psychological harassment (Mobbing) at work: A study on personality traits of victims
- Tez No: 441529
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ETHEM DUYGULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Psikolojik Taciz, Yıldırma, Kişilik, A Ve B Tipi Kişilik, Mobbing Fail Tipleri, Mobbing, Psychological Harassment at Work, Psychological Terrorization, Personality, Type A and Type B Personality Theory, Perpetrators Types of Mobbing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Mobbing günümüzde gittikçe önemi daha çok kavranan bir örgütsel sorundur. Rekabetin gittikçe arttığı iş dünyasında mobbing sebebiyle iş tatminine sahip çalışan kavramı yok olmakta, nitelikli çalışanlar verimsiz bir hale gelmektedir. Kültür, yaş, eğitim durumu, pozisyon fark etmeksizin her çalışan mobbing mağduru olabilmektedir. Mobbingin sonuçları sadece çalışanı değil, örgütü ve ülke ekonomisini de etkilemektedir. Yapılan çalışmalarda mobbingin nedenlerinden biri olarak mağdurun ve failin kişiliği görülmektedir. Bu çalışmada ana amaç mobbing mağdurlarının A ve B kişilik tiplemeleri ışığında kişilik özelliklerini saptamaktır. Bir diğer amaç ise mağdurların algıladıkları fail tiplerini belirlemektir. Bu amaçla, mobbing konusunda hukuksal mücadeleye başlamış olan 10 farklı mağdurun öncelikle A-Tipi Kişilik Ölçeği ile kişilik tipleri belirlenmiş, daha sonra mağdurlarla derinlemesine görüşme yapılarak yaşadıkları mobbing sürecinin anlaşılması sağlanmıştır. Bu bağlamda hangi tip mobbing türüne ve hangi mobbing saldırılarına maruz kaldıkları, mobbingin mağdurlarda yol açtığı fiziksel ve psikolojik sonuçlar, mobbing süresince diğer çalışanların tepkisi, mobbing davası için topladıkları kanıtlar gibi konular incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mobbing is an organizational issue more understanding of the increasingly important nowadays. The conception of happy workes are disappaering and skilled workers are becoming inefficient because of mobbing in increasingly competitive world of business. Any workers can be victims of mobbing regardless of culture, age, educational level and position. The results of mobbing affect not only the victims but also the organization and economy of the country. The studies in this field show that the personalities of victim and perpetrator are one of the reasons of mobbing. The main purpose of this study is determining personality traits of the victims in terms of Type A and Type B personality theory. The other purpose is stating types of perpetrators which the victims perceive and which types is more frequent. For this purpose, firstly the personal types of 10 different victims, who have begun legal fight against mobbing, were determined by using The Type-A Behaviors Inventory and then in-depth interviews have done with the victims to understand all mobbing process. In this context, many issues were investigated such as mobbing species and their exposure to which mobbing assault, physical and psychological consequences that mobbing cause the victim, the reaction of other employees during mobbing, gathering evidence for mobbing cases.