Çalışanlarda boreout sendromunu entropik örgüt iklimi ile açıklamak: Özel eğitim kurumlarında bir araştırma
Explaining employees' boreout syndrome with entropic organizational climate: A research in private education institutions
- Tez No: 850274
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entropi, entropik iklim, boreout, boreout sendromu, Entropy, entropic climate, boreout, boreout syndrome
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada amaç, örgütsel yaşamda faaliyetlerin bozulması ve durma noktasına gelmesini ifade eden entropi ve entropik örgüt iklimi ile çalışanların önemli sorunlarından biri olan boreout arasındaki ilişkiyi özel eğitim kurumlarında görev yapmakta olan öğretmenler örnekleminde incelemektir. Bilim ve teknolojinin bu denli geliştiği ve ilerlediği bir dönemde örgütsel sistemlerin dağılması ve mevcut enerjinin bozulmasını vurgulayan entropiye maruz kalması aynı zamanda çalışanların verimlilik ve motivasyonunu da olumsuz etkilemektedir. Kişinin iş yerinde yapacak iş bulamamasından ya da kendisine verilen görevleri yetersiz bulmasından kaynaklı can sıkıntısı yaşaması anlamına gelen boreout sendromu, bireysel ve örgütsel yaşamı olumsuz etkilemektedir. Alan yazında yer alan kısıtlı araştırma ve bulgular ışığında, henüz yeni çalışılmaya başlanmış ve daha önce birlikte değerlendirilmemiş bu iki kavram arasındaki ilişkilere dair açıklayıcı bulgulara yer verilmiştir. Yapılan analizler göstermiştir ki çalışanlarda boreout sendromunu entropik örgüt iklimi ile açıklamak mümkündür. Süreçsel entropinin boreout üzerindeki etkisinin daha fazla olduğu da dikkat çekmektedir. Ayrıca işte anlam krizi değişkeni, entropik örgüt iklimi ile açıklanamamaktadır. Öte yandan, örgütsel süreçlerde ve bireysel ilişkilerde yaşanan entropik durumlar, bireyin işine yüklediği anlam derecesini etkilememektedir. İlişkisel entropi alt boyutunun işte büyüme krizi alt boyutu üzerindeki etkisi de anlamsız olarak bulgulanmıştır. Süreçsel entropi ile işte büyüme krizi arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu da dikkat çekmektedir. Bu doğrultuda sunulan istatistiki analiz sonuçlarının gelecek çalışmalara ışık tutması ve alan yazında yeni ufuklar açması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between entropy and entropic organizational climate, which refers to the disruption and stopping of activities in organizational life, and boreout, which is one of the important problems of employees, in the sample of teachers working in private educational institutions. In a period when science and technology are so developed and advanced, the disintegration of organizational systems and their exposure to entropy, which emphasizes the degradation of existing energy, also negatively affects the productivity and motivation of employees. Boreout syndrome, which means that a person experiences boredom due to not being able to find work to do at work or finding the tasks assigned to him insufficient, negatively affects individual and organizational life. In the light of the limited research and findings in the literature, explanatory findings are included regarding the relationships between these two concepts, which have only just begun to be studied and have not been evaluated together before. The analyzes have shown that it is possible to explain boreout syndrome in employees with the entropic organizational climate. It is also noteworthy that the effect of process entropy on boreout is greater. Moreover, the crisis of meaning variable at work cannot be explained by the entropic organizational climate. On the other hand, entropic situations experienced in organizational processes and individual relationships do not affect the degree of meaning an individual attributes to his work. The effect of the relational entropy sub-dimension on the growth crisis was also found to be insignificant. It is also noteworthy that there is a positive and significant relationship between process entropy and business growth crisis.