Kamu iç denetçilerinde tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma
A research on burnout syndrome in the internal auditors of public
  1. Tez No: 277441
  2. Yazar: KADİR GÖKOĞLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Kontrol, İç Denetim, Kamu İç Denetçileri, Tükenmişlik Sendromu, Audit, The Internal Controll, The Interior Audit, InternalAuditors of The Public, Bornout Syndrome
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Denetim gibi önemli bir faaliyeti gerçekleştiren iç denetçiler, yapmış oldukları faaliyetlerin önem derecesi göz önüne alındığında sürekli risk altında çalışmaktadır. Günümüzde sürekli olarak risk ve dikkat gerektiren işlerde çalışanlarda fiziksel ve ruhsal olarak yaşanan olumsuzlukların sonucunda ortaya çıkan tükenmişlik olgusu görülmektedir. Yaşanılan tükenmişlik hem kişinin kendisine, hem de çalışma ortamındaki kişilere zarar verebilmektedir. Bu konuyu temel alarak yapılan araştırmamızın amacı kamuda görev yapan iç denetçilerin tükenmişlik sendromunun üç önemli boyutu ile demografik özellikler açısından bir farklılık gösterip göstermediğini saptamaktır.Bu araştırmanın ilk bölümünde denetim, iç kontrol ve iç denetim kavramları hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde iç denetim mesleği ve 5018 Sayılı Kanun çerçevesinde kamu iç denetçiler hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde tükenmişlik sendromu hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde Türkiye'de görev yapan 363 kamu iç denetçisine Maslach Tükenmişlik Envanteri, demografik özellikleri ölçmek için beş soru, kamu iç denetçilerin sorunları kakında bilgi elde etmek için bir açık uçlu soru kullanılmış ve kamu iç denetçilerin tükenmişliğin alt boyutları ile demografik özellikleri arasında bir farklılık gösterip göstermediği belirlenmiştir.Araştırmada Türkiye genelinde görev yapan 363 kamu iç denetçisine anket çalışması uygulanmıştır. Gönderilen 363 anket sonucunda 37 anket araştırma kapsamına alınmış olup bu sayının istenilen düzeyde olmadığı görüşüne varılarak 92 kamu iç denetçisine yüz yüze anket uygulanmıştır. Toplam 129 anket araştırma kapsamına alınmıştır. Verilerin analizinde SPSS?13 analiz programından yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda kamu iç denetçilerin tükenmişliğin alt boyutları ile cinsiyet, yaş ve eğitim durumu faktörleri arasında bir farklılığın olmadığı, medeni durum faktöründe duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutunda farklılığın olmadığı kişisel başarı hissi alt boyutunda bir farklılığın olduğu ve mesleki hizmet süresi faktöründe duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutunda farklılığın olduğu, kişisel başarı hissi alt boyutunda bir faklılığın olmadığı saptanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda öneri ve çözüm yolları geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The interior auditors who fulfill the audit which is the most important activity are always under risk if we think the degree of importance in their mission. Recently, we can see bornout syndrome because of the effects of same physical and psychological problems. This bornout gives damage to both the owner and his friend in the working place. Our aim in this research is determining the differences of bornout syndrome and demografic quality.In the first section of this research, there are informations about audit, the interior control and the interior audit. In the second section, informations about the interior job and the law bearing the number 5018 are given. In the third section, the information about bornout syndrome is given. In the last part, Maslach Burnout Invertory is applied to 363 public interior auditors in Turkey, fives questions to measure the demografic quality, one question to get information about this problems of public interior auditors and if there are differences between demografic quality and under dimensions of bornout are determined.In this research, the poll is applied to 363 public interior auditors in Turkey. In the result of 363 polls, 37 polls are researched and this number isn?t finded enough and a poll is applied to 92 public interior auditors face to face. Overall 127 polls are researched. In the analyze of datums, we benefited from SPSS ? 13 analyze programme. As a result of the research, there aren?t any differences between the under dimensions of bornout gender, age, education and in the factor of civil situation, emotional decrease and under dimensions of insensitivity and in the under dimensions of personal success emotion. But there are some differences in the emotional decrease in the factor of professional duty period and under dimensions of insensitivity. As a result of datum, some suggestions and solutions are developed.