21. yüzyıl beceri düzeylerinin coğrafya öğretmenlerinin görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of geography teachers' 21st century skills proficiency levels according to teacher perceptions
- Tez No: 850288
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAMIK TANFER ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, coğrafya Öğretmenleri, yeterlik, beceri, değerlendirme, 21st-century skills, geography teachers, proficiency, skills, evaluation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, coğrafya öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerileri yeterlilik düzeylerini belirlemek ve farklı değişkenler açısından incelemektir Yöntem: Bu araştırmada sıralı açıklayıcı karma desen kullanılmıştır. Bu desen, verilerin analizinde birbirleriyle ilişkilendiği ve çoğunlukla verilerin yorumlamasında ve tartışma bölümlerinde birleştirildiği bir yapı sunmaktadır. Ayrıca nicel ve nitel çalışmaların güçlü yönleri bütünleştirilerek çalışma yönlendirilmiştir. Araştırmada karma yöntem modeli kullanılarak nicel ve nitel veriler toplanmıştır. Araştırmanın nicel çalışma evrenini 2022-2023 eğitim öğretim yılında Erzurum İli merkez ilçeleri, Yakutiye, Palandöken ve Aziziye'de yer alan ortaöğretim kurumunda görevli 105 coğrafya öğretmeni içerisinden araştırmaya katılan 100 coğrafya öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel verileri ise araştırmaya katılan 100 coğrafya öğretmeni içerisinden rasgele seçilen 10 coğrafya öğretmeninden alınan verilerden oluşmaktadır. Bulgular: Veri toplama araçları vasıtasıyla elde edilmiş nicel ve nitel veriler istatistiksel analizlerle çözümlenmiştir. Elde edilen veriler ve bu verilere ait yorumlara yer verilmiştir. Coğrafya öğretmenlerinin 21. yüzyıl becerilerine dair yeterlik algılarının okul türü ve kıdemlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği gözlemlenmiş olup; coğrafya öğretmenlerinin cinsiyet ve mezun oldukları yükseköğretim basamağı gibi değişkenlere göre açık bir farklılık görülmemiştir. Nitel veri sonuçlara göre ise öğretmenlerin problem çözme alt temasındaki görüşleri arasında, genellikle sorunun çözümüne hızlı bir şekilde yoğunlaşma ve alternatif çözüm yolları bulmak için çalışma yapma eğilimi göze çarpmaktadır. Öne çıkan nitel bulgulardan bir diğeri ise; birbirine benzer ve farklı sorunların çözümünde farklı strateji ve yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarını birlikte değerlendirebilme yeteneği, hususundaki olumlu sonuçlardır. Bir başka sonuç ise“soruna çözüm sunabilmek için kişilere yalnız bir çözüm yolu olmayan gerçek hayat problemleri sunularak onlardan çözümler istenmeli”hususundaki olumlu sonuçlar olmuştur. Sonuçlar: Araştırmanın nicel ve nitel verilerinden elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin 21. yüzyıl becerilerine yönelik yeterlilik algı düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin 21. yüzyıl becerilerine yönelik yeterlik algı düzeylerinin okul türü ve kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği; cinsiyet ve öğrenim durumu değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır. Nitel sonuçlar açısından bakıldığında coğrafya öğretmenlerinin rastladıkları problemlerin çözümüne odaklı olarak öncelikli stratejilerinin çözüme yönelik çalışmalar olduğu söylenebilir. Yine bazılarının farklı çözüm yolları buldukları ve deneyimler den de faydalandıkları görülmüştür. Öğretmenlerin gurup içi çalışmalar da sahip olması gereken nitelikler; uyumlu olabilme becerisi ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurma, empati kurabilme yeterliliği açısından üst düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this research is to determine the proficiency levels of geography teachers in 21st-century skills and to examine them in terms of different variables. Method: In this study, a sequential explanatory mixed-methods design was employed. This design provides a structure where data are interconnected in their analysis and are mostly combined in the interpretation and discussion sections. Additionally, the strengths of both quantitative and qualitative studies were integrated to guide the research. Quantitative and qualitative data were collected using a mixed-methods approach. The quantitative study population of the research includes 100 geography teachers who participated in the study out of 105 geography teachers working in secondary education institutions in the central districts of Erzurum Province, including Yakutiye, Palandöken, and Aziziye, during the 2022-2023 academic year. The qualitative data, on the other hand, consist of information obtained from randomly selected 10 geography teachers among the 100 participants in the research. Findings: Quantitative and qualitative data obtained through data collection tools were analyzed through statistical methods. The results and interpretations of these data were presented. It was observed that the perceptions of geography teachers regarding the proficiency in 21st-century skills varied significantly according to the type of school and seniority. However, no clear difference was observed among geography teachers based on variables such as gender and the level of higher education they graduated from. According to qualitative data results, teachers' views on the problem-solving sub-theme generally tend to focus quickly on solving the problem and actively seek alternative solutions. Another prominent qualitative finding is the positive results regarding the ability to evaluate the advantages and disadvantages of different strategies and methods in solving similar and different problems. Another result is the positive outcomes regarding the statement“to provide a solution to a problem, individuals should be presented with real-life problems that do not have a single solution and solutions should be sought from them.”Results: According to the results obtained from the quantitative and qualitative data of the research, it was concluded that teachers' proficiency levels in 21st-century skills are high. It was found that the proficiency levels of teachers in 21st-century skills showed a significant difference according to variables such as the type of school and seniority, but no significant difference was found based on gender and educational background variables. In terms of qualitative results, it can be said that geography teachers' primary strategies are solutionoriented studies focused on solving the problems they encounter. It has also been observed that some of them found different solutions and benefited from their experiences. Qualifications that teachers should have in group work: It was concluded that the students were at a high level in terms of the ability to adapt, take into account individual differences and empathize.