Jominy deneyi ve deney parametrelerinin deney üzerindeki etkileri
Jominy test and the effect of the test parameters on the test
  1. Tez No: 85033
  2. Yazar: SERDAR ÖZDEN KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ULVİ AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jominy deneyi, sertleşebilirlik, sertlik, soğutma ortamları, alaşım elementleri, Jominy test, hardenability, hardness, quenching media, alloying elements. XI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZET Bu çalışma, kuramsal ve deneysel olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kuramsal bölümde, ilk olarak sertleşme mekanizmaları ele alınmış ve bu mekanizmalardan konuya esas dönüşüm sertleşmesi ayrı bir başlık altında geniş kapsamlı olarak incelenmiştir. Sertlik ve sertleşebilirlik kavramlarının ayrı bir başlık altında sentezi sağlanmış ve Jominy deneyi detaylı olarak ele alınmıştır. Ayrıca son bölümlerde sertleşebilme ile mekanik özellikler arasındaki ilişkiler incelenmiş ve çelik seçimi ile ilgili bazı genel bilgiler verilmiştir. Deneysel kısımda ise; Jominy deneyinde farklı çelikler ve su verme ortamları kullanılarak deneyler yapılmıştır. Deneylerde; 1040, 1050, 1070 sade karbonlu çelikler ve 2344 sıcak iş takım çeliği kullanılmıştır. Soğutucu ortam olarak ise aşağıdaki soğutma ortamları hazırlanmıştır: a) 65 mm su sütunu yüksekliği sağlayacak basınçta su b) 130 mm su sütunu yüksekliği sağlayacak basınçta su c) % 10 NaCI tuzlu su çözeltisi d) 0.75 bar basınçta hava ve 2 İt/da k debideki su ile oluşturulan basınçlı hava - su karışımı. 4 farklı çelik için yukarıdaki ortamlar kullanılarak toplam 16 adet Jominy deneyi gerçekleştirilmiş ve her deney sonunda elde edilen sertlik değerlerine göre Jominy sertlik eğrileri çizilmiştir. Sonuç olarak, farklı soğutma ortamları kullanılarak elde edilen soğutma şiddetlerinin farklı çelikler üzerinde değişik sertleşebilirlik etkileri yarattığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study consists of two parts that are theoretical and experimental. In the theoretical part, hardening mechanisms were taken into consideration first and one of these mechanisms, which occurs with high transformation rates of austenite, was studied under a different title comprehensively. A synthesis of hardness and hardenability concepts was discussed under a different title and the Jominy test was discussed in extreme detail. In addition to these, the relationship between hardenability and mechanical properties of stell was studied and some general information about the selection of steel was given in the last sections. In the experimental part; series of Jominy tests were held using different steels and quencing media. During the tests; AISI 1040, 1050, 1070 steels and 2344 hot-work-die- steel were used. Following quencing media was prepared as the quencing media. a) Water at the standart pressure which obtains a water column at the heigth of 65 mm b) Water at the pressure which obtains a water column at the heigth of 130 mm c) % 10 NaCI aqueous brine solutions d) Water spray which is created by using air at the pressure of 0.75 bar and water at the flow mass of 2 It / min For 4 different types of steel, 16 Jominy tests were held by using the medias above and Jominy curves were drawn according to the hardness data which was obtained after each Jominy test As result, it was concluded that the quench severities obtained by using different quenching media had different hardenability effects on different types of steel.