Sembolizm akımı bağlamında, Gustave Klimt, Gustave Moreau eserlerinde mitolojik kavramlar
Mythological concepts in the works of Gustave Klimt and Gustave Moreau in the context of the symbolism movement
- Tez No: 850341
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: sembolizm, mitoloji, resim sanatı, symbolism, mythology, painting
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Araştırmanın temel amacı, Sembolizm Akımı'nın önemli isimlerinden olan Klimt ve Moreau'nun eserlerindeki mitolojik kavramları detaylı bir şekilde analiz ederek, bu sanatçıların mitolojiyi sembolizmle nasıl ifade ettiklerini sanattaki rolünü anlamaktır. Yöntem: Araştırmanın yöntemi, sanat eserlerinin görsel analizi, sanat tarihi literatürü taraması ve sanatçıların biyografik bilgileri üzerine odaklanacaktır. Eserlerin detaylı incelenmesi, sembollerin ve mitolojik temaların çözümlenmesi ve sanatçıların dönemsel bağlam içindeki etkileşimleri, çalışmanın temel yöntemini oluşturacaktır. Bulgular: Araştırmanın bulguları, Klimt ve Moreau'nun eserlerindeki mitolojik kavramların sembolizmle olan etkileşimini ve bu eserlerin Sembolizm Akımı içindeki yerini açıklığa kavuşturacaktır. Bulgular, sanatçıların mitolojiyi resim sanatına nasıl dahil ettiklerini, hangi sembollerle çalıştıklarını ve bu sembollerin izleyici üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ortaya koyacaktır. Sonuç:Araştırmanın sonucu, Sembolizm Akımı içindeki mitolojik temaların sanat tarihindeki yerini anlamak ve bu akımın Gustave Klimt ve Gustave Moreau gibi önemli sanatçılar üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Mitolojik kavramların resim sanatındaki sembolizmle birleşimi, dönemin kültürel ve toplumsal dinamikleriyle birlikte değerlendirilerek, bu eserlerin dönemin sanat anlayışına nasıl bir katkı sağladığı anlaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of the research is to analyze in detail the mythological concepts in the works of Klimt and Moreau, two of the important names of the Symbolism Movement, and to understand the role of these artists in art by expressing mythology with symbolism. Method: The method of the research will focus on visual analysis of works of art, scanning art history literature and biographical information of artists. Detailed examination of the works, analysis of symbols and mythological themes, and the interactions of the artists within the periodic context will constitute the basic method of the study. Findings: The findings of the research will clarify the interaction of mythological concepts with symbolism in the works of Klimt and Moreau and the place of these works within the Symbolism Movement. The findings will reveal in detail how artists incorporated mythology into painting, what symbols they worked with, and the effects of these symbols on the viewer. Conclusion: The result of the research is to understand the place of mythological themes in the Symbolism Movement in art history and to reveal the effects of this movement on important artists such as Gustave Klimt and Gustave Moreau. The combination of mythological concepts with symbolism in painting will be evaluated together with the cultural and social dynamics of the period, and it will be understood how these works contributed to the understanding of art of the period.