Gustav Klimt ve Egon Schile'nin eserlerinin biçim, içerik bakımından incelenmesi ve sembolik anlamları
Examination of the works of Gustav Klimt and Egon Schiele in terms of form, content and their symbolic meanings
  1. Tez No: 711080
  2. Yazar: KARDELEN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN DÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sembolizm, Ekspresyonizm, Gustav Klimt, Egon Schiele, renk, biçim, Symbolism, Expressionism, Gustav Klimt, Egon Schiele, color, form
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasarım Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnsanlık ile birlikte doğan sanat, tarihsel süreç içerisinde değişime uğramıştır. Günümüze kadar gelen süreçte sanatta birçok akım ve hareket ortaya çıkmıştır. Bu akımlardan ikisi Sembolizm ve Ekspresyonizm olmuştur. Sembolizm 19. yüzyıl sonlarında Fransa'da ortaya çıkmıştır. Sanatın tüm dallarında etkisini göstermiş olan akım, sanat tarihinde 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başlarında kendini göstermiştir. Sanatçılar, düşsel güçlerini anlatmakta yaratıcı bir imgelem bulmuşlardır. Bu yaratıcı imgelem, semboller kullanılarak yeni bir biçim dili oluşmasını sağlamıştır. İlk olarak Avrupa ülkeleri ve Rusya'da görülen sembolizm şiir sanatında başlamış ve zaman içerisinde tiyatro, müzik, resim, heykel, mimari ve dekorasyon gibi alanlarda da kendini göstermiştir. Sembol kullanımı ilk olarak dini figürlerin betimlenmesinde kullanılmıştır. Rönesans dönemi ile birlikte dünyevileşme ön plana çıkmış ve dini figürler resimsel olarak betimlenmiştir. Soyut olanı somutlaştırma eyleminin gerçekleşmesi sembollerin kullanımı ile ortaya çıkmıştır. Sanat tarihinde çok sayıda sembol kullanımı görülmektedir. Bu bağlamda verilebilecek en iyi örneklerden biri sanatçı Gustav Klimt'tir. Gustav Klimt, sembolist bir ressam olarak, aklındakileri simgeler ile tasvir etmiştir. Bir dönem kendisinin dekorasyon işi ile ilgilenmesi, sanatçının yeni bir arayışa girmesini sağlamıştır. Dekoratif unsurlar ve simgeleri birleştirerek kendine has bir üslup yaratan Klimt, Art Nouveau sanat hareketinin öncüsü olmuştur. Sembolist ressam, sanat ve zanaatın birleştiği bu sanat hareketini ortaya çıkararak yapılan işin neyi temsil ettiğinden daha çok dekoratif unsurların ön plana çıktığı bir anlayış geliştirmiştir. Gustav Klimt sanat tarihine yeni bir bakış açısı getirerek birçok sanatçıya ilham kaynağı olmuştur. Bu sanatçılardan biri ekspresyonist ressam Egon Schiele'dir. Ekspresyonizm, 20. yüzyıl sanat akımlarından biridir. Sanat akımını diğerlerinden ayıran detay sanatçıların iç dünyalarının ön plana çıkması olmuştur. Toplumu ve insanlığı temel alarak yaşanılan sosyal, ekonomik, politik sorunların birey üzerindeki psikolojik etkisini gözler önüne sererek hem insanlığa hem de topluma mesaj veren bir uyarıcı olmuştur. Görünen ile yetinmeyen sanat akımı, görünenin içindeki asıl olan özü keşfetmek istemiştir. Özü keşfetmek isteyen sanatçılar kendi duygu ve düşüncelerini ön planda tutmuştur. İç dünyalarını çarpıcı renk ve çizgilerle ifade etmişlerdir. İç dünyasını kendine özgü bir tarz ile yansıtabilen sanatçılardan biri de Egon Schiele'dir. Egon Schiele, küçük yaşlarda yaşadığı kayıplar ile hayata karamsar ve umutsuz bakmıştır. Bu karamsar tutum gençliğinde de devam etmiştir. Kendisini resim sanatı ile ifade edebilen sanatçının resme olan yeteneği Schiele'nin hayatının geri kalanını şekillendirmiştir. Gustav Klimt'i ustası olarak görmüş olan ressam, başta Klimt'in eserlerinden yola çıkmış ve Klimt'in eserlerinin bazılarını kendi tarzı ile yeniden ele almıştır. Zaman içerisinde, kullandığı renkler, çizgiler, erotik ve pornografik yaklaşımı ile sanatta yeni bir biçim dili oluşturmuştur. İç dünyasının ve küçük yaşlarda yaşadığı zorluklardan dolayı depresif ruh hali, sanatçının hayata bakış açısını ve yapıtlarını etkilemiştir. Bu bağlamda sanatçının eserleri Schiele'nin kendini bulma ve yorumlama yolundaki yansımaları olmuştur. Bu durumdan hareketle sanatçının iç dünyayı ele almasını yorumlaması kendinden sonra gelen diğer sanatçılara ilham kaynağı olmuştur. İzleyiciler ise sadece kendinden bir parça değil aynı zamanda sanatçının ne hissettiğini, istediğini ve yaşadığını görebilmişlerdir. Bu çalışmanın amacı Gustav Klimt ve Egon Schiele'nin eserlerini biçim ve renk açısından incelemek ve yapıtlarının sembolik açıdan anlamlarını irdelemektir.
Özet (Çeviri)
Art, which was born with humanity, has been examined in detail. Sections of art from the process up to the present will be exhibited. There have been Symbolism and Expressionism rather than these movements. Symbolism exposition in 19th century France. In the events that took place in all branches of art, between the end of the 19th century and the 20th. Artists are creative imagination elements in telling the imaginary. These image symbols are a new format formatting tool. He trained himself first in the art of symbolism, which he portrayed in Europe and Russia, and over time, music and sculpture, art. The use of symbols was first used to describe religions. In the Renaissance period, secularization came to the fore and religious figures were depicted pictorially. It is explained using the values of abstract simplification. Many symbols are used in the history of art. One of the best examples that can be given in this context is the artist Gustav Klimt. Gustav Klimt, as a symbolist painter, depicting what he had in mind with a K. It may be about dealing with an event, trying to be understood in a new way. Klimt, the pioneer of the Art Nouveau art movement, is a stylistic refinement that has its own. The symbolist painter, by revealing this art movement that combines art and craft, developed the appearance in the foreground of the decorative elements of the design of the items made. Gustav Klimt is geared towards teaching art from a new perspective. One of these artists is the expressionist painter Egon Schiele. Expressionism is one of the 20th century art movements. It is planned to reveal the inner worlds of those whose artistic thinking is on the front line. When we look at the society and humanity from the social, economic point of view, what we look like has been something from the eyes of both us and people. From invisible art, the aim of what is still essential moves forward. Things to do for the essence have kept their feelings and foreground. Express their inner world with colors and lines. Egon Schie is one of those who can reflect his inner world with a unique style. Egon Schiele has a pessimistic and weekend view of life by living in a small atmosphere. It can also be used during sexual intercourse in this pessimistic environment. The rest of Schiele, which is the artist's ability to re-express with the art of painting, can be shaped. The painter, who sees Gustav Klimt as his master, firstly reconsidered the examples of Klimt's works from Klimt's book with his own style. Over time, it has created a new form in art with the colors, lines, erotic and pornographic. It has influenced the perspective and works of the depressed because of being affected by an internal and minor event. In this context, the results of the study were reflections of Schiele's self-understanding and interpretation. Moving in this direction, the artist's interpretation of internal use inspired the users who came after him. The viewers, on the other hand, were able to see your accommodation, which is in the piece that is not in a place that is only in itself. The purpose of this purpose and to explore the content and hue of Gustav Klimt Egon Schiele and express the meaning of his works.