Türk Edebiyatı dergisinin sistematik dizini ve şiirler üzerine bir inceleme (Yıl: 2001-2005, Sayı: 327-386. sayılar)
Systematic index of the journal of Turkish Literature and a study on the poems (Year: 2001-2005, Issue: 327-386)
  1. Tez No: 850430
  2. Yazar: HÜSEYİN KÜRŞAT POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Süreli yayınlar, Şiir, Edebiyat, Türk Edebiyatı dergisi, Periodicals, Poetry, Literature, Turkish Literature magazine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 750
Özet
Dergi ve gazete gibi süreli yayınlar bir ulusun geçmişine ve geleceğine yol gösteren en önemli vesikalardandır. Dolayısıyla farklı alanlardan araştırmacılara zengin malzemelere ulaşabilmeleri için çalışma sahaları sunmaktadırlar. Çalışmamızın kaynağı olan Türk Edebiyatı dergisi de edebiyat ve kültür yönünden mühim değerdedir. Edebî değeri yanında üstlendiği vazifeyle de ilgi çeken derginin gayesi, ulusal bilinci ve hüviyeti muhafaza etmektir. Türk Edebiyatı dergisi, Ocak 1972 tarihinde yayımlanmaya başlamış ve halen yayım faaliyetlerini sürdürmekte olan bir dergidir. Uzun soluklu bir yayın hayatı olan dergi, 1975 yılının Mart ayı ile 1977 yılının Ocak ayı arasında yayım faaliyetlerine ara vermiştir. Bu ara sebebiyle 1972–1975 yılları arası derginin birinci yayın dönemi; 1977 yılından günümüze kadar olan süreç ise ikinci yayın dönemi olarak kabul edilmektedir. Çalışmamız 2001–2005 yılları arasında yayımlanan sayıları kapsamaktadır. Türk Edebiyatı dergisi, aylık olarak yayımlanan sanat ve fikir dergisidir. Yayınlandığı tarihten günümüze dek siyasî, sosyal ve ekonomik durumlar derginin duruşunu değiştirmemiştir. Değişen hükümetler ve politikalarına rağmen milliyetçi-muhafazakâr tutumundan ödün vermediğini söylemek mümkündür. Ayrıca dergi geçmişten günümüze değin yaşanan olaylar ekseninde gelişmesinden dolayı tarihe ışık tutmaktadır. Bu çalışmada dört ana bölüme yer verilmiştir. Birinci bölümde, ilk olarak süreli yayın faaliyetlerinin tarihsel süreç içerisinde nasıl gelişmeler gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca Türk Edebiyatı dergisinin kuruluş ve şekil özellikleri, şair ve yazar kadrosu değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, derginin Ocak 2001 tarihli 327. sayısından Aralık 2005 tarihli 386. sayısına kadar kronolojik ve bibliyografik künye dökümü oluşturulmuştur. Devamında yazar/şair adlarına göre alfabetik dizin verilmiştir. Ayrıca dergi içinde bulunan açık oturum, anı, biyografi, çeviri, deneme, fıkra, masal, inceleme, makale, mektup, öykü, söylev, şiir, derleme, eleştiri, gezi yazısı, haber yazısı, mülakat, röportaj ve tanıtım gibi edebî türler sınıflandırılmıştır. Üçüncü bölümde, 327-386. sayılar arasında yayımlanan şiirlerin özellikleri incelenmiştir. Bu kısımda şiirler hakkında genel özellikler verildikten sonra şiirlerin nazım şekilleri, ölçüleri ve türleri hakkında sayısal değerlendirmeler yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise dergide yer alan şiir metinleri yayımlanma tarihleri esas alınarak aktarılıp nazım şekilleri ve ölçüleri şair adlarının yanında olmak üzere türlerine göre gruplandırılmıştır. Çalışmamızın sonucunda Türk Edebiyatı dergisinin, milli benlik kavramını ve kimliğini en iyi biçimde yansıtan süreli yayınlardan biri olduğu görülmektedir. Derginin ilk yayınlandığı tarihten günümüze dek yaşanan siyasî, edebî, sosyal ve kültürel hayata ait birçok malzemeyi içinde bulundurduğunu ifade etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Periodicals such as magazines and newspapers are among the most important documents that guide the past and future of a nation. Therefore, they offer study areas to researchers from different fields to access rich materials. Turkish Literature magazine, which is the source of our study, is also important in terms of literature and culture. The magazine's aim, which attracts attention with its mission and literary value, is to preserve national consciousness and identity. Turkish Literature is a magazine that started to be published in January 1972 and continues its publishing activities. The magazine, which had a long-term publication life, paused its publishing activities between March 1975 and January 1977. Due to this break, the period between 1972 and 1975 is considered the first publication period of the journal, and the period from 1977 to the present is considered the second publication period. Our study covers the issues published between 2001 and 2005. Turkish Literature magazine is a monthly magazine of art and ideas. Political, social, and economic situations have not changed the magazine's stance since its publication. It is possible to say that he did not compromise on his nationalist-conservative attitude despite the changing governments and their policies. In addition, the magazine sheds light on history as it develops on the axis of events from the past to the present. This study includes four main sections. In the first chapter, it was first determined how periodical publishing activities developed throughout the historical process. In addition, the establishment and form characteristics of the Turkish Literature magazine and its poet and writer staff were evaluated. In the second part, a chronological and bibliographic imprint of the journal was created, from the 327th issue dated January 2001 to the 386th issue dated December 2005. Following this, an alphabetical index is given according to the names of writers/poets. In addition, literary genres such as panel discussions, memoirs, biographies, translations, essays, jokes, tales, reviews, articles, letters, stories, speeches, poems, compilations, criticisms, travel articles, news articles, interviews, interviews, and promotions are classified in the magazine. In the third part, The characteristics of the poems published between the issues 327 and 386 were examined. In this section, after the general characteristics of the poems are given, numerical evaluations are made about the verse forms, meters, and types of the poems. In the fourth chapter, the poetry texts in the magazine are transferred based on their publication dates and grouped according to their types, with their verse forms and meters next to the names of the poets. As a result of our study, it is seen that Turkish Literature magazine is one of the periodicals that best reflects the national self-concept and identity. It is possible to say that the magazine contains many materials related to the political, literary, social, and cultural life from the date of its first publication until today.