Ülkü Dergisindeki şairler ve şiirleri
Poets and their poems in the Ülkü Magazine
- Tez No: 739743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMİS KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Süreli Yayınlar, Şiir, Tek Parti Dönemi, Türk Şiiri, Ülkü, Periodicals, Poetry, Single Party Period, Turkish Poetry, Ülkü
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 786
Özet
Ülkü dergisi 1933 – 1950 yılları arasında Ankara Halkevi'nin resmi yayın organı olarak yayımlanmıştır. Derginin amacı halkı eğitmek, milli kültür bilincini oluşturabilmek ve muasır medeniyet seviyesine ulaşabilmek için çalışmalar yapmaktır. Yayımlanan yazıların neredeyse hepsi bu düşünce ile yazılmıştır. Bu çalışmada derginin 272 sayısında bulunan şiir metinlerinin tamamı sistematik ve bilimsel bir yöntemle incelenmiştir. Bu çalışma üç ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölüm“giriştir”ve“Halkevleri”,“Ülkü dergisi hakkında”alt başlıklarından oluşmaktadır. İkinci bölüm,“İnceleme”dir ve üç alt başlıktan oluşmaktadır: birincisi“şiirler dizini”dir. Burada dergide yer alan bütün şairler ve şiirlerinin künyeleri verilmektedir. Bu bölümde dergide yayımlanan toplam şiir sayısına ve şair sayısına ulaşılmış. Her serinin şiir sayıları, şair sayıları ve en çok şiir yazan şairleri de belirlenmiştir. İkinci alt başlık;“şair adına göre şiirler dizini”dir. Burada şairler alfabetik sırayla verilmiş olup şiirlerin bibliyografik bilgilerinin yanında biçim, ahenk ve türleri bakımından kısa bilgiler bulunmaktadır. Üçüncü alt başlıkta ise;“şiirlerin genel özellikleri”ne yer verilmektedir. Bu kısımda şiirlerin genel bir değerlendirmesinden sonra nazım şekilleri, ölçü türleri ve şiir türleri hakkında bilgi verilmektedir. Üçüncü bölümde ise dergideki bütün şiir metinlerine yer verilmektedir. Bu bölümde şiirler önce türlerine göre gruplandırılmış, daha sonra da kendi içinde aynı şaire ait olan şiirler bir arada verilmiştir. Çalışmanın sonucunda Ülkü dergisinin, dönemini“memleketçi şiir”anlayışına göre en iyi şekilde yansıtan yayın organlarından biri olduğu görülmektedir. Çünkü dergide dönemin Türkiye'sinin siyasi, ekonomik, sosyal, edebî ve kültürel hayatına dair birçok malzeme bulunmaktadır. Gazete, dergi gibi süreli yayınlar siyasi ve sosyal gelişmelerin yanında edebî gelişmelerin de takip edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Çalışma; Atatürk ve İsmet İnönü Dönemlerinde, 1933 – 1950 yılları arasında yayımlanmış olan Ülkü dergisinde yer alan şairler ve şiirlerini ortaya çıkarmak ve dönemin şiiri hakkında çalışma yapacak kişilerin faydalanabilmeleri amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ülkü magazine was published as the official publication of Ankara Community Center between 1933 and 1950. The aim of the journal is to educate the public, to create awareness of national culture and to carry out studies in order to reach the level of contemporary civilization. Almost all of the published articles were written with this thought in mind. In this study, all of the poetry texts in the 272 issue of the journal were examined with a systematic and scientific method. This study consists of three main parts. The first part consists of the subheadings of“Introduction”and“People's Houses”,“About the Journal of Ülkü”. The second part is“Analysis”and consists of three sub-titles: the first is“poems index”. Here, all the poets in the magazine and the tags of their poems are given. In this section, the total number of poems and poets published in the journal has been reached. The number of poems, the number of poets and the poets who wrote the most poems in each series were also determined. Second subtitle; It is“the directory of poems by the name of the poet”. Here, the poets are given in alphabetical order and besides the bibliographic information of the poems, there is brief information in terms of form, harmony and types. In the third sub-title; The general features of the poems are given. In this section, after a general evaluation of the poems, information about verse forms, meter types and types of poems is given. In the third part, all the poetry texts in the magazine are included. In this section, the poems were first grouped according to their genres, and then the poems belonging to the same poet were given together. As a result of the study, it is seen that Ülkü magazine is one of the publication organs that best reflects its period according to the understanding of“hometown poetry”. Because there are many materials in the magazine about the political, economic, social, literary and cultural life of Turkey of the period. Periodicals such as newspapers and magazines provide the opportunity to follow literary developments as well as political and social developments. Study; It was made in the Atatürk and İsmet İnönü Periods, in order to reveal the poets and their poems in the Ülkü magazine, which was published between 1933 and 1950, and for the benefit of those who will study the poetry of the period.