Exploring the effectiveness of different data cleaning techniques for improving data quality in machine learning
Makine öğreniminde veri kalitesini artırmak için farklı veri temizleme tekniklerinin etkinliğinin araştırılması
  1. Tez No: 850476
  2. Yazar: MOHAMMED HELAL ALI ALREYASHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OKATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: veri temizleme, veri etkinliği, veri teknikleri, veri iyileştirme, data cleaning, data effectiveness, data technics, data improvement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapay Zeka ve Veri Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Makine öğrenimi modelinin doğru ve güvenilir olması için kaliteli veri elde etmek esastır. Ancak, gerçek dünyada elde edilen veri kümeleri genellikle yanlış değerler, eksik veriler, aykırı değerler veya veri gürültüleri gibi ciddi sorunlar içerir. Bu durum, yanlış makine öğrenimi algoritmalarının üretilmesine yol açabilir. Bu araştırma, makine öğrenimi çalışmaları için veri kalitesini iyileştirmede farklı veri temizleme tekniklerinin etkinliğini araştırmaktadır. Araştırma, eksik değerlerin ele alınması, aykırı değer tespiti ve giderilmesi, veri normalizasyonu ve özellik ölçeklendirmesi gibi veri temizleme tekniklerinin farklı yollarını karşılaştırır ve bu tekniklerin performansını değerlendirir. Farklı veri kümelerini karşılaştırarak ve davranışlarını gözlemleyerek, araştırma her tekniğin veri kümeleri üzerindeki etkisini ve makine öğrenimi modelindeki sonraki etkisini analiz eder. Bu araştırmanın sonucu, veri bilimcilerin makine öğrenimi modeli için veri setleri hazırlarken daha iyi bir tasarım yapma sürecine katkıda bulunacaktır. Doğru veri temizleme tekniklerine adanarak, dünya makine öğrenimi modellerinin güvenilirliğini ve tutarlılığını artırabilir, bu da temelde farklı alanlarda karar verme sürecinin iyileştirilmesine yol açacaktır.
Özet (Çeviri)
Good quality data is an essential part for the purpose of reaching an accurate and trusted machine learning model , However the present gained datasets in the real world usually contains some serious issues like wrong values , missing data , outliers or data noises , which can lead to the problem of producing wrong machine learning algorithms . the research explore the effectiveness of different data cleaning techniques in improving data quality for machine learning works . the research compares and estimate the vary ways for data cleaning technics and their performance such as handling missing values, outlier detection and removal, data normalization, and feature scaling. Through comparing between different datasets and observing their behavior , the research analyses the effect of each technics in the datasets and the subsequent impact in the production in the machine learning model. The result of this research is going to contribute and assets data scientists in the process of making a better design when preparing datasets for a machine learning model . by dedicating the correct data cleaning technics , the world can improved the reliability and the consistency of a machine learning models which fundamentally will lead to the improvement of decision making in a different ranges