Experiences and reflections of first-year teachers in a professional development program based on Community of Inquiry framework
Sorgulama Topluluğu modeli unsurlarına göre tasarlanmış aday dil öğretmenlerine yönelik bir mesleki gelişim programının tasarımı, uygulanması ve doğrulanması
- Tez No: 792258
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ATM, Bilişsel Buradalık, Öğretimsel Buradalık, Toplumsal Buradalık, Mesleki Gelişim, CoI, Cognitive Presence, Teaching Presence, Social Presence, Professional Development
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu tez çalışmasında uygulanmış olan enstrümantal vaka çalışmasının amacı Araştırma Topluluğu (ATM) modeline göre tasarlanmış olan mesleki gelişim programının aday öğretmenlerin mesleki gelişim ve uygulama süreçlerindeki etkinliğini ölçmektir. Eşzamanlı ve sıralı karma yöntem tasarımı kullanan mevcut araştırma, iki aşamada özetlenmiştir. Çalışmadaki 1. Faz aday dil öğretmenlerinin mesleki ihtiyaçlarının üç farklı formda analizini, mesleki gelişim programının tasarlanmasını, öğretim materyallerinin geliştirilmesini ve tasarım adımının uzman tabanlı formatif değerlendirme ve geliştirme adımının temsili bir örneklem ile gerçekleştirilen bire-bir formatif değerlendirmesi ile tamamlanmasını kapsamaktadır. Formatif değerlendirmenin küçük grup değerlendirmesi ile genişletilmiş detaylı bir değerlendirmesi olan Faz 2'de, aday öğretmenlerin mesleki gelişim programına yönelik toplumsal, bilişsel ve öğretimsel buradalıklarını ve uygulama deneyimlerini derinlemesine inceleyebilmek amacıyla, üç veri kaynağı ve dört veri toplama aracı kullanılmıştır. Bu sebeple, Faz 1'deki çalışmalara dayalı olarak geliştirilen Faz 2 farklı örneklem ve veri toplama yöntemleriyle yürütülmüştür. Çalışmadaki bulgular ve sonuçlar sistematik planlamanın, etkileşim ve yansıtmanın mesleki gelişim programları tasarımında dahil edilmesinin ve güven ortamının oluşturulmasının belirlenen öğrenme hedeflerine ulaşmada ve aday dil öğretmenlerinin toplumsal, bilişsel ve öğretimsel buradalık deneyimlerinin niteliğini arttırma hususundaki etkinliğini kanıtlamaktadır. Bu çalışma aday dil öğretmenlerinin, mesleki gelişim programı tasarım ve kolaylaştırma boyutlarında algılanan tasarımsal özellikler sebebiyle yüksek düzeylerde toplumsal, bilişsel ve öğretimsel buradalık algıları olduğunu göstermiştir. Ayrıca, mesleki gelişim programındaki süreç ve deneyimleri ile kendi bağlamlarındaki uygulama deneyimleri arasında, öğretimsel buradalığın yönetim ve kolaylaştırma boyutlarına ilişkin tespit edilen bazı sınırlılıklara rağmen, genel anlamda güçlü bir benzerlik olduğunu (ör. etkileşim, tasarım ve kişiselleştirme boyutları) ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the instrumental case study was to evaluate the effectiveness of the professional development (PD) program through exploring the CoI experiences and reflections of first-year language teachers in the learning (PD program) and teaching contexts. The present study, employing a concurrent and sequential mixed-methods approach (collecting largely qualitative data complemented with quantitative data), was outlined in two phases. Phase I of the study holistically entailed an analysis of the professional needs of the first-year language teachers in three different forms, designing the PD program, developing instructional materials, and concluding the design step with performing a connoisseur-based and the development step with one-to-one formative evaluation to improve the designed PD program. Phase II, which is regarded as the extension of the formative evaluation through small group evaluation, used three data sources and four data collection tools. It aimed at investigating language teacher candidates' experiences regarding their CoI presences, as well as the aspects of the professional development program reflected in the performance context. Phase II, being based on the work aggregated in phase I, therefore, was performed with different samples and different data collection methods. The findings and results reveal the critical role of systematic planning, incorporation of interactivity and reflectivity as well as the formation of risk-free environments into the design of PD programs to enhance the effectiveness in terms of attaining the designated learning objectives, first-year language teachers' experiences and reflections of the CoI presences. The first-year language teachers were found to experience high levels of social, cognitive, and teaching presences stemming from such characteristics regarding the design and facilitation of the PD program in the present study. Additionally, the data revealed a strong resemblance between their experiences and reflections in their teaching contexts (i.e., interactivity, planning, and personalization) despite some limitations with regard to the direct instruction and facilitation categories of the teaching presence.