Cumhuriyet savcısının bağımsızlığı ve tarafsızlığı
Independence and impartiality of the public prosecutor
  1. Tez No: 850497
  2. Yazar: TAYYİP UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet savcısı, yürütme, yargı, bağımsızlık, tarafsızlık, tarafsız davranma yükümlülüğü, Republic prosecutor, executive, judiciary, independence, impartiality, duty to act impartially
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Savcıların elinde bulundurduğu kimi yetkiler yüzyıllardır çeşitli görevliler tarafından yerine getirilmekteyse de modern anlamda savcılığın 19. yüzyılda Fransa'da ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Devletler, bu yeni kurumu iktibas ederken kendi hukuk sistemlerine ve ihtiyaçlarına göre yorumlamış, böylelikle birbirinden farklı nitelikte savcılık teşkilatları ortaya çıkmıştır. Savcılığın, hukuki niteliği mutlak olmayan bu yapısı günümüze kadar süregelen tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Çalışmamızda; savcılık kurumunun ortaya çıkış süreci, ceza muhakemesindeki önemli pozisyonu ve farklı devletlerdeki farkı nitelikteki savcılık kurumlarını birbirine yaklaştırma amacı taşıyan uluslararası belgeler kronolojik olarak incelenmiş, akabinde ise; teşkilat mevzuatı, disiplin mevzuatı, yargı kararları, bağlayıcı mesleki etik kurallar ve doktrindeki farklı görüşler göz önüne alınarak, yürürlükteki cumhuriyet savcısının; niteliği, bağımsız olup olmadığı, muhakemede taraf olarak yer alıp almadığı, tarafsız davranma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı dolayısıyla hakkında yasaklılık ret ve çekinme müesseselerinin gerekli olup olmadığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The powers held by prosecutors have been carried out by various officials for centuries; however, it is accepted that the modern concept of prosecution emerged in the 19th century in France. When adopting this new institution, states interpreted it according to their legal systems and needs, resulting in the emergence of prosecution organizations with different characteristics. The non-absolute legal nature of prosecution has led to ongoing debates up to the present day. In our study, the process of the emergence of the prosecution institution, its significant role in criminal proceedings, and international documents aimed at harmonizing prosecution organizations of different qualities in various states are chronologically examined. Subsequently, the existing Republic prosecutor's characteristics, whether it is independent, whether it participates as a party in the proceedings, whether it has an obligation to act impartially, and the necessity of prohibition, refusal, and abstention institutions are evaluated, taking into account organizational regulations, disciplinary regulations, judicial decisions, binding professional ethical rules, and different opinions in doctrine.