Rat oral mukoza yaralanmalarındamelatonin ve alfa lipoik asit kullanımınıniyileşme üzerine etkilerinin histolojikolarak incelenmesi
Evaluation of the effects of melatonin and alpha lipoic acid on healing in rat oral mucous injuries histologically
- Tez No: 850566
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN KAVAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: yara iyileşmesi, palatinal mukoza, melatonin, alfa lipoik asit, wound healing, palatal mucosa, melatonin, alpha lipoic acid
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Çalışmamızda, melatonin ve alfa lipoik asitin yara iyileşmesine karşı birbirlerine göre etkinlikleri ve beraber kullanımlarında oluşabilecek potansiyel sinerjik etki değerlendirilmiştir. Çalışmada 64 adet Wistar cinsi rat kullanılmış, palatinal bölgelerine 5 mm punch biyopsi ile tam kalınlıklı yara modeli oluşturulmuştur. Ratlar 4 gruba ayrılmış, kontrol grubu olan Grup 1'e enjeksiyon yapılmamıştır. Grup 2'ye 60 mg/kg alfa lipoik asit, Grup 3'e 30 mg/kg melatonin enjeksiyonu intraperitonal olarak yapılmıştır. Grup 4'e bu iki solüsyon kombine ve doz değişimi olmadan, intraperitonal olarak uygulanmıştır. İyileşmenin değerlendirilmesi için gruplar 5 ve 10. günlerde sakrifiye edilmiş, alınan doku örnekleri makroskobik, histolojik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirilmiştir. Makroskobik incelemelerde, geç dönem iyileşme takibinde tüm çalışma gruplarının yara kontraksiyonunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak üstün olduğu görülmüştür. Histolojik incelemelerde Hematoksilen-Eozin boyama bulgularında, gruplar arasında göze çarpan bir fark bulunamamıştır. Masson Trikrom boyama bulgularında geç dönem kolajen üretiminin alfa lipoik asit + melatonin grubunda anlamlı olarak fazla olduğu görülmüştür. İmmünohistokimya analizlerinde alfa lipoik asit + melatonin enjeksiyonu yapılan grupta VEGF ekspresyonunun epitel dokuda erken dönemde anlamlı bir artış gösterdiği, filaggrin ekspresyonunun ise granülasyon dokusunda erken ve geç dönemlerde anlamlı olarak artış gösterdiği görülmüştür. Çalışmamız, melatonin ve alfa lipoik asitin gelecekte oral mukoza yara iyileşmesinde kullanılacak ajanlar olduğu görüşünü desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In our study, the relative effectiveness of melatonin and alpha lipoic acid to wound healing and the potential synergistic effect in combined treatment were evaluated. 64 Wistar rats were used in the study, and a full-thickness wound model was created with a 5 mm punch biopsy on palatal mucosa. Rats were divided into 4 groups: Group 1, which was the control group, had no injection. 60 mg/kg alpha lipoic acid was injected into Group 2 and 30 mg/kg melatonin was injected into Group 3 intraperitoneally. Both melatonin and alpha lipoic acid were injected intraperitoneally to Group 4, with the same dose. To evaluate the wound healing, the rats were sacrificed on days 5 and 10, and the tissue samples taken were evaluated macroscopically, histologically and immunohistochemically. Macroscopic examinations showed that all study groups were significantly superior to the control group in wound contraction during late healing period. In histological examinations, no significant difference was found between the groups in Hematoxylin-Eosin staining findings. Masson Trichrome staining findings showed that late-term collagen production was significantly higher in the alpha lipoic acid + melatonin group. In immunohistochemical analyses, it was observed that in the alpha lipoic acid + melatonin injection group, VEGF expression showed a significant increase in the epithelial tissue in the early healing period. Filaggrin expression increased significantly in the granulation tissue in the early and late healing periods. Our study supports the concept that melatonin and alpha lipoic acid are medicaments to be used for oral mucosa wound healing in the future.