Tokat yöresi topraklarının erozyon eğiliminin belirlenmesi
Erosion tendency of Tokat region soils determination
  1. Tez No: 850596
  2. Yazar: RUMEYSA ARMAĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Erozyon, toprak özellikleri, toprak aşınıma duyarlılığı, erozyon eğilim, Erosion, soil properties, soil erodibility factor, erosion tendency indices
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada Tokat yöresinde 25 farklı lokasyondan alınan yüzey toprak örneklerine ait bazı kimyasal, fiziksel toprak özellikleri ve bazı erozyon eğilim indeksleri belirlenmiştir. Toprakların pH, EC, organik madde, kireç, tekstür, çok ince kum, agregat stabilitesi, hidrolik iletkenlik, kil oranı I, kil oranı II, kil oranı III, dispersiyon oranı, hacim ağırlığı, dane yoğunluğu, süspansiyon yüzdesi, agregat boyut dağılımı, toprak parçalanma derecesi, likit limit, plastik limit, plastiklik indeksi ve toprak aşınıma duyarlılık faktör olmak üzere bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Toprak aşınıma duyarlılığı belirlemek üzere K faktör değerleri hesaplanmıştır. Toprakların aşınıma duyarlılık değerleri 0.062-0.456 t ha-1 haMJ -1 hmm -1 arasında değişmiştir. Toprak özellikleri arasındaki ikili ilişkiler korelasyon analiziyle değerlendirilmiştir. Genel olarak yöre topraklarının erozyona karşı oldukça hassas olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some chemical, physical soil properties and some erosion indices of surface soil samples taken from 25 different locations in the Tokat region were determined. Some physical and chemical properties such as pH, EC, organic matter, lime, texture, very fine sand, aggregate stability, hydraulic conductivity, clay ratio I, clay ratio II, clay ratio III, dispersion ratio, bulk density, specific gravity, suspension percentage, aggregate size distribution, soil fragmentation degree, liquid limit, plastic limit, plasticity index, and soil erodibility factor were determined. K factor values were calculated to determine soil erosion sensitivity. Erodibility factor values of soils varied between 0.062-0.456 t ha-1 haMJ -1 hmm -1 Bilateral relationships between soil properties were evaluated by correlation analysis. In general, it has been concluded that the local soils are quite sensitive to erosion.