Zihinselleştirme ve somatizasyon arasındaki ilişkide otantikliğin aracı rolü
The mediating role of authenticity in the relationship between mentalization and somatization
  1. Tez No: 850622
  2. Yazar: ALEV ATAKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE SARUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otantiklik, Zihinselleştirme Kapasitesi, Somatizasyon, Authenticity, Mentalization Capacity, Somatization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmada zihinselleştirme ile somatizasyon arasındaki ilişkide otantikliğin aracı rolü incelenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda otantiklik, somatizasyon ve zihinselleştirme değişkenleri ile demografik değişkenlere göre farklılaşma gösterip göstermeyeceği de incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Türkiye'de yaşayan 18-58 yaş aralığında bulunan 204 kadın, 98 erkek olmak üzere 302 kişi katılmıştır. Araştırmada katılımcılara veri toplama araçları olarak 'Demografik Bilgi Formu', ' Yansıtıcı İşleyiş Ölçeği ( RFQ-54)', ' Otantiklik Ölçeği' ve ' Somatizasyon Ölçeği' uygulanmıştır. Katılımcılar ölçekleri internet üzerinden doldurmuşlardır. Verilerin analizinde bağımsız t testi, tek yönlü varyans analizi ( ANOVA), pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda yapılan regresyon analizleri incelendiğinde otantikliğin zihinselleştirme ile somatizasyon arasında tam aracı bir etkisi olduğu bulunmuştur. Zihinselleştirme değişkeninin somatizasyon değişkenini pozitif yönde yordadığı anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır. Belirsizlik alt boyutunun somatizasyon değişkenini pozitif yönlü yordadığı, Kesinlik alt boyutunun ise somatizasyonun değişkenini pozitif yönde yordadığı bulunmuştur. Araştırmadaki demografik bilgilere ait bulgular, somatizasyon değişkeninin eğitim düzeyi ve cinsiyet açısından farklılaştığını göstermektedir. Otantiklik değişkeninin ise eğitim düzeyi ile farklılaştığı görülmektedir.Kadın katılımcıların somatizasyon bulguları daha yüksek bulunmuştur. Eğitim düzeyi lise olan katılımcıların otantiklik puanı diğer katılımcılara göre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the research was to examine the mediating role of authenticity in the relationship between mentalization and somatization. Additionally, it aimed to investigate whether authenticity, somatization, and mentalization variables differ according to demographic variables. A total of 302 individuals, including 204 women and 98 men aged 18-58 living in Turkey, participated in the research. As data collection instruments, a 'Demographic Information Form,' 'Reflective Functioning Questionnaire (RFQ-54),' 'Authenticity Scale,' and 'Somatization Scale' were administered to the participants. The participants filled out the scales online. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis, and multiple linear regression analysis were used for data analysis. The results of regression analyses, when examined, revealed that authenticity has a fully mediating effect on the relationship between mentalization and somatization. It was found that the mentalization variable significantly predicted the somatization variable in a positive direction. It was determined that the Uncertainty sub-dimension positively predicted the somatization variable, while the Certainty sub-dimension positively predicted the somatization variable. The findings of research related to demographic information indicate that the somatization variable differs in terms of education level and gender. The authenticity variable also differs based on education level. Female participants had higher somatization scores, while participants with a high school education level had higher authenticity scores compared to other participants.