İslami bağlılık ve israf anlayışının tüketici davranışlarına etkisi: Yozgat ili örneği
The effect of Islamic loyalty and concept of waste on consumer behavior: Yozgat province example
- Tez No: 850702
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Tüketici davranışı, Tüketim, İslami bağlılık, İsraf, Helal ürün, Marketimg, Consumer behavior, Consumption, Islamic adherence, Overconsumption, Halal product
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tüketim, kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması anlamıyla ortaya çıkmışsa da modern tüketim bu durumu farklı noktalara taşımıştır. Tüketim kültürünü sürekli bir şekilde teşvik eden sistem, adeta tüketmeyi de tükettirmektedir. Bu durum bireylerin tüketim alışkanlıklarında değişmeler meydana getirmiştir. Değişimler sonucu tüketici davranışları, sistematik bir araştırmayı kapsayan süreç halini almıştır. Tüketiciler satın alma kararları verirken birçok faktörün etkisi altında kalmışlardır. Bu faktörler arasında bulunan kültürel değerler ve dini inanışlar, satın alma sürecinde bireylerin sahip olduğu tüketim yapılarına etki etmektedir. Tüketim olgusuna etki eden dini değerler, bireyin tüketim kalıplarını ne yönde şekillendirirler sorusuna cevap arayan bu çalışma, özellikle İslami bağlılık düzeyine göre tüketicilerin sahip oldukları demografik özellikler çerçevesinde nasıl davrandıklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. İsraf anlayışının, tüketime etkisi ve doğal olarak ekonomiye etkisi ayrıca irdelenmektedir. Araştırma Yozgat ilinde seçilen örneklem üzerinden gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden, odak grup çalışmaları ile veriler elde edilip değerlendirmeler yapılmıştır. 2023, xii+124 Sayfa
Özet (Çeviri)
Although consumption emerged in the sense of meeting people's needs, modern consumption has taken this situation to different points. The system that constantly encourages the culture of consumption virtually encourages consumption to be consumed. This situation has brought about changes in individuals' consumption habits. As a result of the changes, consumer behavior has become a process involving systematic research. Consumers are influenced by many factors when making purchasing decisions. Cultural values and religious beliefs among these factors affect the consumption structures of individuals in the purchasing process. This study, which seeks an answer to the question of how religious values affecting the consumption phenomenon shape the consumption patterns of the individual, aims to reveal how consumers behave within the framework of their demographic characteristics, especially according to the level of Islamic commitment. The impact of the concept of waste on consumption and naturally on the economy is also examined. The research is data obtained by conducting one-on-one interviews with individuals with Islamic devotion through qualitative research methods to be carried out on a sample selected in Yozgat province. 2023, xii+124 Page