Pandemide değişen evin sınırları ile birlikte ortaya çıkan yeni geçiş mekânları
New transition spaces emerging with the boundaries of house that changed during the pandemic
- Tez No: 850844
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN HASGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sınır, Geçiş mekânı, Kişisel alan, Covid-19 pandemisi, Home, Boundary, Transition space, Personal area, Covid-19 pandemic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Ev, barınma birimi olarak ortaya çıktığı günden günümüze kadar farklı toplumsal ve kültürel birikimleri içermiş ve her dönem ihtiyaçlarına farklı cevaplar vermiştir. Konut mekânı, toplumsal yapı ve alışkanlıklardan, kültürel birikimlerden ve tarih içerisindeki olaylardan etkilenmiştir. İnsanın farkında olmadan yaşamını, alışkanlıklarını, tercihlerini yani kısacası gündelik hayatını yansıttığı ve biçimlendirdiği yer evidir. Covid-19 pandemisi ile hayatımıza giren yeni alışkanlık ve yaşam tarzının ilk etki alanı da bu kapsamda evler olmuştur. Bu çalışmanın amacı; ev içerisindeki geçiş mekânlarının pandemi ile geçirdiği dönüşümün ele alınması ve evin değişen sınırlarıyla birlikte örgütlenen yeni 'geçiş mekânı' tanımlarının ortaya konulmasıdır. Araştırmada; evin sınırları ve geçiş mekânlarının oluşum süreçleri,“bilinçli kullanıcı profili”olarak belirlenen“mimarlar”üzerinden incelenecektir. Bu doğrultuda“Pandemi sürecinde ev içerisinde değişen mekân algısının kullanıcının mekânsal kullanım şemalarına etkisi nasıl olmuştur?”sorusuna yanıt aranmaktadır. Araştırma ışığında“Ev bireyin özel alanı olması bakımından değişimin etki ettiği birincil mekândır ve özellikle kitlesel etki düzeyi olan pandemi ile bu değişim evin sınırlarının yeniden tanımında mekânsal olarak somutlaşmıştır”hipotezini kanıtlamak amaçlanmıştır. Araştırmada protokol analizi, veri toplama yöntemi olarak kullanılmaktadır. Nicel veri toplama tekniklerinden olan anket araştırması ve yapılandırılmış görüşmeler bağlamında protokol analizi desteklenmektedir. Araştırmanın sonucunda; katılımcıların pandemi sürecinde evin sınırları ile ilgili algı ve kullanımlarındaki değişimlerin mekânsal yansımalarının“geçiş mekânı”tanımı üzerinden bulunması hedeflenmektedir. Katılımcıların farklılıkları ile evde pandemi sonrası kullanım etki düzeyi arasında anlamlı bir farklılaşma olup olmadığı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
From the day it emerged as a sheltering unit, house has held different social and cultural backgrounds and has different answers to the needs of each period. It was influenced by social structures and habits, cultural savings, and events in history. But it is home where one unwittingly reflects and shapes life, habits, preferences, and, in short, everyday life. With the Covid-19 pandemic, the first impact of new habits and lifestyles has been on our lives. The purpose of this study; is to discuss the transformation of the concept of home and transition spaces within the house due to the pandemic and to introduce new definitions of 'transition space' organized with the changing boundaries of the house. The research will review the border and transit locations of the house through“architects”, which are determined as“conscious user profile”. In this respect,“How does the changing perception of space in the house affect the user's spatial use schemes during pandemic?”was the way of looking for an answer to this question. In the light of research, the study was intended to prove the hypothesis that“home is the primary place where change is impacted in terms of being the private space of the individual, and especially with pandemic, which especially the level of mass impact, this change is spatially embodied in the redefinition of the boundaries of home.”Protocol analysis is used as a data collection method in the research. Protocol analysis is supported in the context of survey research and structured interviews from quantitative data collection techniques. As a result of the research; it is aimed to find the spatial reflections of the changes in the participant's perception and use of the boundaries of the house during the pandemic process through the definition of“transition space”. It is evaluated whether there is a meaningful difference between the participants' differences and the level of use after the pandemic at home.