Bipolar Bozukluk tanılı hastalar ve 1. derece yakınlarında metabolik sendrom tanısının ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between bipolar disorder and metabolic syndrome among patients with Bipolar Disorder and their first degree relatives
- Tez No: 850846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ İNCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Metabolik Sendrom, Abdominal Obezite, Dislipidemi, Hipertansiyon, Diabet Mellitus, Bipolar Disorder, Metabolic Syndrome, Abdominal Obesity, Dyslipidemia, Hypertension, Diabetes Mellitus
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
AMAÇ: Metabolik Sendrom eş tanısı bulunan ve bulunmayan Bipolar Bozukluk tanılı hastaların, ± 5 yaş fark bulunan ruhsal açıdan sağlıklı kardeşlerinde Metabolik Sendrom tanısı varlığının araştırılması, Metabolik Sendrom risk faktörleri ile Metabolik Sendrom tanısı arasında ilişkiler göz önünde tutularak Metabolik Sendrom ve Bipolar Bozukluk arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmamıza Metabolik Sendrom eş tanısı bulunan DSM-V tanı kriterlerine göre, iki psikiyatri uzmanı eşliğinde yapılan görüşme ve tıbbi kayıtların incelenmesi sonucunda tanı konmuş, halen remisyon halinde olan 50 Remisyonda Bipolar Bozukluk tanılı hasta ve hastaların yaş grubu olarak kendileriyle aralarında ± 5 yaş fark bulunan, her bir hastanın içleme ve dışlama krtirerlerine uygun olan 1 ruhsal açıdan sağlıklı kardeşi, Metabolik Sendrom eş tanısı bulunmayan 50 remisyonda Bipolar Bozukluk tanılı hasta ve yine içleme ve dışlama kriterlerine uygun olan, her bir hastanın, hasta ile aralarında ± 5 yaş fark bulunan ruhsal açıdan sağlıklı 1 kardeşi ardışık olarak alınmıştır. Bipolar Bozukluk tanılı hastalar yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiştir. Bipolar Bozukluk tanılı hastalar ve yakınlarının geçmişte konmuş Metabolik Sendrom tanısı olup olmadığı, bu tanıya ilişkin tedavi alıp almadıkları araştırılmış, hastaların ve yakınlarının hastanemiz sisteminde ve E-Nabız sistemindeki son 1 yıl içindeki ve en yakın tarihli tahlil sonuçları kontrol edilmiş, polikliniğimizde hastaların ve kardeşlerinin boy ve kilo ölçümleri, vücut kitle indeksi hesaplamaları, bel çevresi ölçümleri, tansiyon ölçümleri yapılmıştır. Bipolar Bozukluk tanılı hastalara Young Mani Derecelendirme Ölçeği, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği uygulanmış, tüm katılımcılara Üç Faktörlü Yeme Ölçeği, Yeme Tutumu Testi, Küresel Fiziksel Aktivite Anketi ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi ölçekleri araştırmacı eşliğinde uygulanmıştır. BULGULAR: Metabolik Sendrom eş tanısı bulunan Bipolar Bozukluk tanılı hasta grubunun kardeşleri ile Metabolik Sendrom eş tanısı olmayan Bipolar Bozukluk tanılı hasta grubunun kardeşleri arasında Metabolik Sendrom tanısı açısından anlamlı farklılık bulunamamıştır. Ancak; Bipolar Bozukluk tanılı hastalarda Metabolik Sendrom tanılı ruhsal açıdan sağlıklı kardeşe sahip olmanın Metabolik Sendrom görülme ihtimalini artırdığı saptanmıştır. Ruhsal açıdan sağlıklı kardeş grubunda Metabolik Sendrom görülme riskini artıran faktörler yüksek Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi skorları ve Üç Faktörlü Yeme Ölçeği skorlarıdır. SONUÇ: Çalışmamızın ana hipotezi olan Metabolik Sendrom'u olan Bipolar Bozukluk tanılı hastaların kardeşlerinde de Metabolik Sendrom görülme ihtimalinin artacağı araştırmamız sonucunda doğrulanmasa da, ruhsal açıdan sağlıklı kardeşte Metabolik Sendrom görülmesinin Bipolar Bozukluk tanılı hastalarda da Metabolik Sendrom görülme riskini artıracağı araştırmamızda saptanmış olup bu iki hastalığın etiyolojisinde ortak yatkınlık yaratan faktörler olabileceğini düşündürmektedir. Ailede Metabolik Sendrom tanısı Bipolar Bozukluk tanılı hastalarda Metabolik Sendrom gelişme riskini artırabileceğinden tedavinin düzenlenmesinde bu durumun da göz önünde bulundurulması gerekmekte olup, sıklıkla birlikte görülen bu iki rahatsızlığın tespiti hem Bipolar Bozukluk'un seyrinde hem hastaların karşılaşabileceği olası diğer tıbbi morbiditeler yönünden önemlidir.
Özet (Çeviri)
AİM: This study aims to investigate Metabolic Syndrome diagnosis among the siblings of patients diagnosed Bipolar Disorder with and without Metabolic Syndrome. Beside this we tried to detect risk factors and Metabolic Syndrome in patients and siblings of them who are mentally healthy. By this, we aim to investigate the relation between Bipolar Disorder and Metabolic Syndrome. MATERİAL AND METHODS: We included 50 patients with Bipolar Disorder in remission diagnosed by at least 2 different pschyatric examination acordding to DSM-V diagnostic criteria with Metabolic Syndrome and 1 phsychologically healthy siblings of each of them who plus or minus 5 age between the patients, and we included again 50 patients with Bipolar Disorder in remission according to DSM-V but without Metabolic Syndrome and again their 1 phsycologically healthy siblings who plus or minus 5 age between the patients. The patients without Metabolic Syndrome were picked similar with age and sex with patients with Metabolic Syndrome. We did research in patients and their siblings if they had Metabolic Syndrome diagnosis or they got treatment for Metabolic Syndrome. Also we did research their blood analysis results in last 1 years, we used most recent results if there are more than 1 results, by using the hospital database and national medical database“e-Nabız”. İn our clinic we did measure height and weight of participants and also we calculated Body Mass İndex of them, we measured their waist circumference and we did measure their blood pressure. We only performed Hamilton Depression Rating Scale, Young Mania Rating Scale to the patient group but Three Factor Eating Scale, Eating Attitude Test, Global Phsycial Activity Questionnaire and Pittsburg Sleep Quality İndex has performed to all participitants. RESULTS: According to our results, there was no difference for the Metabolic Syndrome diagnosis between the siblings of Bipolar Disorder patients with Metabolic Syndrome and Bipolar Disorder patients without Metabolic Syndrome. Nevertheless, we found that to have siblings with Metabolic Syndrome increases the risk to have Metabolic Syndrome in patients who diagnosed Bipolar Disorder. Also we found that high Pittsburgh Sleep Quality İndex scores and high Three Factors Eating Quastionnaire scores increases the risk to have Metabolic Syndrome in siblings of patients diagnosed with Bipolar Disorder. CONCLUSİON: The main hypothesis of our research, to have Metabolic Syndrome in Bipolar Disorder increases the risk of to have Metabolic Syndrome in siblings of Bipolar Disorder, didn't confirm in the end of the research, but the result that to have siblings with Metabolic Syndrome increases the risk of to have Metabolic Syndrome in patients diagnosed with Bipolar disorder shows that these two disorders could have common etiological risk factors. To have Metabolic Syndrome in the relatives could increase the risk of developing Metabolic Syndrome in the Bipolar Disorder patients and so phsyciatrist should keep in mind while choosing the right treatment strategy. To detect these disorders are important because Metabolic Syndrome diagnosis is an important factor for prognosis of Bipolar Disorder furthermore it is important for other medical morbidities are seen in Bipolar Disorder.