Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran ve metanol zehirlenmesi tanısı konulan hastalarda mortalite ile ilişkili risk faktörlerinin analizi
- Tez No: 850859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Metanol zehirlenmesi, Toksikoloji, Emergency Department, Methanol Poisoning, Toxicology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş: Metanol, ağaç fermantasyonu ile oluşan, uçucu toksik, renksiz bir alkol ürünüdür. Metanol, uçak yakıtı, cam temizleyici, laboratuvarda çözücü ve boya inceltici gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Formaldehit ve formik asit ile toksik bir etki meydana getirmektedir. Bu durum asemptomatik olgulardan mortaliteye kadar giden olgular şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Başlıca bulantı kusma ve santral sinir sistemi etkilenimi gibi semptomlar görülür. Biz de bu çalışmada beş yıl boyunca izole vakalar veya toplu başvurular şeklinde acil servise getirilen metanol zehirlenmesi vakalarının prognozunu tahmin etmek için hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verilerini değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis'inde 2018 ile 2022 yılları arasında takip edilmiş olan metanol zehirlenme vakalarının retrospektif olarak incelenmesi hedeflendi. Çalışmaya hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden saptanan hastalar dahil edilirken hastaların demografik verileri, semptomları, laboratuvar bulguları ve sonlanımları kayıt altına alınarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya %17,5'i kadın olan 40 hasta dahil edidi ve çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 45,62±12,8 olarak saptandı. Hastaların ortalama GKS değeri 8,55±5,33 olarak hesaplanırken, %25'i koma durumundaydı. Hastaların %50'inde görme sorunu varken, %80'inde bilinç değişimi ve %30'unda bulantı ve kusma gözlendi. Takip edilen hastaların %45'i mekanik ventilasyon ile izlenirken, %90'ına renal replasman tedavisi, %82,5'ine etanol tedavisi uygulandı. Hastaların %47,5'i eksitus ile sonuçlandı. Sonuç: Semptomlardaki şiddet, mekanik ventilatör ihtiyacı koma durumunun mortalite açısından önemli bir etken olduğu ve hastaların sıklıkla invaziv mekanik ventilasyon, etanol ve renal replasman tedavisi ile takip edildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Methanol, a volatile and toxic, colorless alcohol product that is produced through wood fermentation. Methanol is widely used in various fields, such as aviation fuel, glass cleaner, laboratory solvent, and paint thinner. It exerts a toxic effect in conjunction with formaldehyde and formic acid, resulting in cases ranging from asymptomatic individuals to mortality. The main symptoms include nausea, vomiting, and central nervous system impairment. In this study, we aimed to evaluate the demographic, clinical, and laboratory data of methanol poisoning cases brought to the emergency department either as isolated cases or in mass admissions over a five-year period to predict the prognosis of these patients. Materials and Methods: The retrospective analysis of Methanol Poisoning cases followed between 2018 and 2022 at the Emergency Department of Health Sciences University Antalya Training and Research Hospital was targeted. Patients were included in the study based on the hospital information management system, and their demographic data, symptoms, laboratory findings, and outcomes were recorded and analyzed. Results: A total of 40 patients, including 17.5% females, were included in the study, with a mean age of 45.62±12.8 years. The mean GCS score of the patients was calculated as 8.55±5.33, with 25% of them in a coma state. Visual problems were present in 50% of the patients, altered consciousness in 80%, and nausea and vomiting in 30%. The study ended with exitus in 47.5% of the patients. While 45% of the followed patients received mechanical ventilation, 90% received renal replacement therapy, and 82.5% received ethanol treatment. Conclusion: The severity of symptoms, the need for mechanical ventilation, and the coma state were found to be significant factors affecting mortality. Patients were frequently followed with invasive mechanical ventilation, ethanol, and renal replacement therapy.