Acil servise başvuran 65 yaş üstü hastalarda kontrast madde nefropatisi gelişmesini etkileyen faktörler nelerdir?
What are the factors affecting the development ofcontrast substance nephropathy in patients over 65 yearsof age who apply to the emergency department?
  1. Tez No: 850858
  2. Yazar: MEHMET AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEŞAPLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil tıp, geriatrik hasta, kontrast madde, kontrast madde nefropatisi, Contrast substance, contrast substance nephropathy, emergency medicine, geriatric patient
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'ne göre yaşlılık, kronolojik olarak 64 yaşın bitimi ve 65 yaşın başlaması olarak tanımlanmaktadır. Geriatrik hasta grubunun yaşla birlikte glomerüler filtrasyon hızında meydana gelen azalma ve kronik hastalık sıklığında artış nedeni ile acil servis takiplerinde, tanı amacı ile kontrast madde kullanımı sırasında çekinceler olduğu görülmektedir. Biz de çalışmamızda acil servisimize başvuran 65 yaş üstü hastalarda, acil servis tanı ve tedavi süreçlerinde görüntüleme sırasında kullanılan kontrast maddeye bağlı nefropati sıklığı ve gelişen nefropatinin hastanın komorbid hastalıkları ile ilişkisinin araştırılmasını hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Acil servise başvuran 65 yaş üstü hastaların tanı alması amacı ile yapılan görüntülemeler sırasında kontrast madde kullanımı olan hastaların; acil servis başvurusunda alınan BUN, kreatinin, GFR değerleri, venöz kan gazı parametreleri, komorbid hastalıkları, kullandıkları ilaçlar, 48-72 saat sonra biyokimya sonuçları, üremik semptom varlığı ve 30 günlük mortaliteleri incelendi. Bulgular: Çalışma hastalarının yaş ortalaması 73 (69-77 IQR), %52,3'ü (n=246) erkek cinsiyettedir. 469 çalışma hastasının 45'inde (%9,6) 48-72 saat içinde kontrast madde nefropatisi gelişti. Kontrast madde nefropatisi gelişen hastaların 31'inde idrar çıkışında azalma (%6,6), 25'inde üremik semptom (%5,3) saptandı. 5 hastaya (%1,1) 30 gün içinde hemodiyaliz uygulandı. Kontrast madde nefropatisi gelişen hastaların başvuru sırasında kreatinin ortalaması 0,9 mg/dl; kontrast madde nefropatisi gelişmeyen grubun ortalama kreatinin değeri 1 mg/dl'dir. İki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,03). Kontrast madde nefropatisi gelişen grupta kullanılan ilaç sayısının daha fazla olduğu ve kullanmayanlara göre (p=0.02) anlamlı fark olduğu tespit edildi. Kontrast madde nefropatisi gelişimini tahmin etmede kullanılabilecek bağımsız değişkenlerin belirlenmesi için lojistik 12 regresyon analizi yapıldı. Hipertansiyon hastası olmak (p=0,047) kontrast madde nefropatisi gelişimini tahmin etmek için anlamlı saptandı. Sonuç: Geriatrik hastalarda tanı amaçlı kullanılan kontrast maddeye bağlı nefropati sıklığı düşüktür ve mortal değildir. Hayatı tehdit eden durumlarda KM kullanımından endişe edilmemeli; hastaların tanı ve tedavi süreci geciktirilmemelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: According to the World Health Organization (WHO), old age is defined chronologically as the end of the age of 64 and the beginning of the age of 65th year of life (5). Due to the decrease in glomerular filtration rate and the increasing frequency of chronic diseases in the geriatric patient group with age, it has been observed that there are hesitations during emergency department follow-ups and the use of contrast material for diagnostic purposes. In our study, we aimed to investigate the frequency of nephropathy due to the contrast agent used and the relationship between development of nephropathy and patient's chronic diseases over the patients older than 65 years of age who applied to our emergency department during the diagnosis process. Materials and Methods: Our study is a prospective, cross-sectional and descriptive study. In our emergency department, BUN, creatinine, GFR values, venous blood gas parameters, comorbid diseases, medications used, biochemistry results after 48-72 hours, presence of uremic symptoms and 30-day mortality were analysed in the patients over 65 years of age who had a contrast scan for their diagnosis. Results: The average age of the study patients was 73 years and 52.3% were male. Contrast nephropathy developed in 45 (9.6%) of 469 study patients within 48- 72 hours. Of the patients who developed contrast nephropathy, 31 patients had reduced urinary output and 25 had uremic symptoms. 5 patients received hemodialysis within 30 days. The average creatinine level of patients who developed contrast nephropathy at admission was 0.9; the average creatinine value of the group that did not develop contrast nephropathy was 1. There was a statistically significant difference between the two groups (p = 0.03). It was observed that the number of drugs used was higher in the group that developed nephropathy and there was a significant difference between these two groups (p=0.02). Logistic regression analysis was performed to determine independent variables that could be used to 14 predict the development of contrast nephropathy. Being a hypertension patient (p=0.047) was found to be significant in predicting the development of nephropathy. Conclusion: As a result of our study, it was observed that contrast material- induced nephropathy is not a frequently encountered and a mortal complication in emergency departments. Clinicians should not hesitate to use contrast in life- threatening conditions, and diagnosing and management period should not be delayed.