Halluks valgus olgularında proksimal supinasyon osteotomisinin klinik ve radyolojik sonuçları, ekstensör hallusis longus (EHL) tendon aksı düzeltilen ve düzeltilmeyen hastaların nüks açısından karşılaştırılması
Clinical and radiological results of proximal supination osteotomy in hallux valgus cases, comparison of patients with and without extensor hallucis longus (EHL) tendon correction in terms of recurrence
- Tez No: 905729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ ALDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Halluks Valgus, Supinasyon Osteotomisi, Nüks, Ekstensör Hallusis Longus Tendon Aksı, Hallux Valgus, Supination Osteotomy, Recurrence, Extensor Hallucis Longus Tendon Axis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Orta ve ileri derece halluks valgus deformitesinin cerrahi tedavisinde kullanılan proksimal supinasyon osteotomisinin klinik ve radyolojik etkinliğini; EHL tendon aksının düzeltilmesinin nüks üzerine olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.2013-06.2023 yılları arasında Antalya Eğitim ve Araştırma hastanesine başvuran halluks valgus tanılı intermetatarsal açısı >13, halluks valgus açısı >30 olan ve Proksimal Supinasyon Osteotomisi uygulanan 60 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların 8'i erkek, 52'si kadındır. Hastaların yaş ortalaması 46 olarak bulunmuştur. 60 hastanın 20 tanesinin EHL tendon aksı düzeltilmiştir. 50 hastaya 15 derece supinasyon, 10 hastaya 30 derece supinasyon verilmiştir. Radyolojik olarak değerlendirmek için ameliyat öncesi ve sonrasında ayakta yük vererek ön-arka ve yan grafiler çekildi. Ameliyat öncesi ve sonrası HVA, IMA açıları ölçüldü, sesamoidlerin pozisyonu Hardy-Clapham'a göre sınıflandırıldı. Ameliyat öncesi ve sonrası klinik, fonksiyonel ve ağrı skorları için Amerikan Ortopedik Ayak-Ayak Bileği Derneği(American Orthopaedic Foot and Ankle Society/AOFAS), Halluks Metatarsofalangeal-Interfalangeal Skalası kullanıldı. Bulgular: Ameliyat öncesi bakılan HVA, IMA, Hardy-Clapham'a göre sesamoid sınıflandırması ve AOFAS skoru istatistiksel olarak anlamlı bulundu. HVA ameliyat öncesi 38 ± 6,11 iken ameliyattan sonra 14 ±8,61 olarak bulundu. IMA ameliyat öncesi 17 ± 2,91 iken ameliyattan sonra 6 ± 2,99 olarak bulundu. Sesamoid pozisyonu Hardy-Clapham sınıflamasına göre ameliyat öncesi 5 iken ameliyattan sonra 3 olarak bulundu. AOFAS ameliyat öncesi 36,3 iken ameliyattan sonra 95,35 'e yükselmiştir. EHL tendon aksı düzeltilen grupta nüks hiç görülmemiş iken EHL tendon aksı düzeltilmeyen grupta ise nüks %25 olarak bulunmuştur. Sonuç: Halluks Valgus cerrahisinde Proksimal supinasyon osteotomisi radyolojik ve fonksiyonel sonuçlar üzerine etkili bir ameliyattır. EHL tendon aksının düzeltilmesi nüks oranını azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the clinical and radiological efficacy of proximal supination osteotomy used in the surgical treatment of moderate and severe hallux valgus deformity and the effect of correction of the EHL tendon axis on recurrence. Materials and Methods: Between 01.2013-06.2023, 60 patients with hallux valgus diagnosed with intermetatarsal angle >13, hallux valgus angle >30 and proximal supination osteotomy were evaluated retrospectively. Of the patients included in the study, 8 were male and 52 were female. The mean age of the patients was found to be 46 years. EHL tendon axis was corrected in 20 of 60 patients. 50 patients were given 15 degrees supination and 10 patients were given 30 degrees supination. Preoperative and postoperative anteroposterior and lateral radiographs were taken for radiological evaluation. Preoperative and postoperative HVA, IMA angles were measured and sesamoids position was classified according to Hardy-Clapham. American Orthopaedic Foot and Ankle Society (AOFAS), Hallux Metatarsophalangeal-Interphalangeal Scale was used for clinical, functional and pain scores before and after surgery. Results: Preoperative HVA, IMA, sesamoid classification according to Hardy-Clapham and AOFAS score were statistically significant. HVA was 38 ± 6.11 preoperatively and 14 ± 8.61 postoperatively. IMA was 17 ± 2.91 preoperatively and 6 ± 2.99 postoperatively. Sesamoid position according to Hardy-Clapham classification was 5 preoperatively and 3 postoperatively. AOFAS increased from 36.3 preoperatively to 95.35 postoperatively. There was no recurrence in the group in which the EHL tendon axis was corrected, while recurrence was found to be 25% in the group in which the EHL tendon axis was not corrected. Conclusion(s): Proximal supination osteotomy is an effective operation on radiological and functional results in hallux valgus surgery. Correction of the EHL tendon axis reduces the recurrence rate.