Canlı organ donörü olmak: Kadın deneyimleri üzerine bir araştırma
Being a living organ donor: A study on women's experiences
- Tez No: 850863
- Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN ADAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Organ Nakli, Canlı Organ Donörü, Feminist Biyoetik, Toplumsal Cinsiyet, Live Organ Transplants, Feminist Bioethics, Fenomenology, Organ Donation, Gender
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Organ nakli tıbbın evriminde önemli bir dönüm noktasını temsil etmekle birlikte 20. yüzyıl boyunca beden algımızı derinden etkileyerek insan vücudunu muazzam bir projenin içine dahil etmiştir. Bu çalışma, genellikle sadece tıbbi boyutuyla ele alınan canlı organ nakli uygulamalarının hem toplumsal ve etik boyutuna hem de toplumsal cinsiyetle olan ilişikisine odaklanmaktadır. Araştırmada sosyal bir olgu olarak canlıdan gerçekleşen organ nakli uygulamaları, kadın çalışmaları perspektifiyle toplumsal cinsiyet rolleri ve feminist etik, bağlamında incelenmiştir. Araştırmada canlı organ donörlüğü fenomeninin toplumsal beklentiler ve bireylerin özgür iradeleri üzerindeki etkileri, kadınların deneyimleri üzerinden ele alınmaktadır. Çalışmanın temel amacı, kadınların organ bağışı deneyimlerini toplumsal cinsiyet bağlamında anlamak ve yorumlamaktır. Araştırma nitel araştırma yöntemi ve fenomenolojik desen kullanılarak gerçekleştirilmiş olup 18-55 yaş arası amaçlı örneklem ile belirlenen 18 kadın donörle derinlemesine görüşmeler aracılığıyla veri toplamıştır. Kadınların bedenlerinin bir parçası olan organlarını gönüllü olarak başkasına verme deneyimleri kadın çalışmaları bağlamında incelenmiş ve betimsel analiz ile yorumlanmıştır. Sahadan elde edilen veriler özerklik, aile ilişkileri, annelik, ameliyat deneyimi, beden, benlik ve bakım vb. temalar çerçevesinde analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, donörlük deneyiminin canlı organ donörü olmuş kadınların yaşamları üzerinde geniş çaplı etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Çalışma sonucunda organ bağışının önemine dikkat çekilerek özellikle kadavra bağışçı sayısının artırılmasının gerekliliği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Organ transplantation has marked a significant milestone in the evolution of medical practices, profoundly influencing our understanding of the human body throughout the 20th century and contributing to an extensive societal initiative. While existing literature predominantly addresses living organ transplantation from a medical standpoint, this study delves into the social and ethical dimensions of these practices, with a specific focus on their correlation with gender. The study investigates the impact of becoming a living organ donor on social expectations and individual autonomy, emphasizing the experiences of women. Through a descriptive analysis, the research elucidates women's voluntary organ donation experiences, emphasizing themes such as autonomy, family relationships, motherhood, surgery experiences, body perception, self-identity, and caregiving. Employing a qualitative research method and a phenomenological design, the study gathered data through in-depth interviews with 18 female organ donors aged between 18 and 55, purposefully selected to provide diverse perspectives. Through the lens of women's studies, the research explores living organ transplantation as a social phenomenon and its implications on gender roles, incorporating feminist ethics. The findings reveal that the act of organ donation significantly influences the lives of women who choose to become living organ donors. The study underscores the importance of organ donation while emphasizing the need to increase the number of cadaver donors. Ultimately, this research contributes to a deeper understanding and interpretation of women's organ donation experiences within the context of gender, shedding light on the broader societal implications of living organ transplantation.