Yerel gazetecilik alanında kadın gazeteciler
Women journalists in field of local journalism
- Tez No: 850862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAD KARADUMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Yerel Gazetecilik, Kadın Gazeteciler, Bourdieu, Alan Teorisi, Eril Tahakküm, Kültürel Sermaye, Ekonomik Sermaye, Sembolik Sermaye, Sosyal Sermaye, Karma Yöntem, Local Journalism, Women Journalists, Bourdieu, Field Theory, Masculine Domination, Cultural Capital, Economic Capital, Symbolic Capital, Social Capital, Mixed Method
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 478
Özet
Türkiye'de kadın gazeteciler yerel gazetecilik alanında var olsalar da hala erkek gazetecilere göre alanda eşit olma durumları söz konusu değildir. Bu nedenle çalışmada Bourdieu´nun alan, sermaye, habitus ve eril tahakküm kavramları çerçevesinde yerel gazetecilik alanındaki kadın gazetecilere odaklanılarak alan içinde kadın gazetecilerin ilişkisel ve sınıfsal olarak nasıl konumlandıklarının ortaya koyulması amaçlanmıştır. Karma yöntem araştırması olan bu çalışma açıklayıcı ardışık desene göre tasarlanmıştır. İlk olarak yerel gazetecilik alanının genel yapısını ortaya koymak ve kadın gazetecilerin konumlarını belirleyebilmek için erkek gazeteciler hakkında da bilgi edinmek amacıyla nicel araştırma yapılmıştır. Bu kapsamda anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Verilere SPSS programında frekans, ki-kare ve mütekabiliyet analizi uygulanmıştır. Ardından nicel araştırmada elde edilen verilere dayanarak kadın gazeteciler hakkında detaylı bilgi edinebilmek ve alanda eril tahakkümün nasıl işlediğini anlayabilmek için nitel araştırma yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile nitel veriler toplanmıştır. Veriler MAXQDA programında kodlanmış ve analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, yerel gazetecilik alanındaki ilişkileri belirleyen unsurların ekonomik, kültürel, sosyal ve sembolik sermaye sahiplikleri olduğunu göstermiştir. Gazeteciler habituslarının da etkisiyle bu sermayelere sahip olmak ve bu sermaye sahipliklerini korumak adına alan içerisindeki ilişki ağları içerisinde yer almaktadırlar. Bu durum hem alan içindeki gazetecilerin hem kadın ve erkek gazetecilerin hem de kadın gazetecilerin birbirlerine göre alan içinde eşitsiz bir biçimde konumlanmalarına yol açmaktadır. Aynı zamanda alandaki ilişki ağlarının etkisiyle ahlaki bir hiyerarşi düzenine göre kadın gazetecilerin alanda konumlandığı ve bu çerçevede yerel gazetecilik alanının tahakkümün işlediği eril bir alan olduğu çalışmada ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Although women journalists exist in the field of local journalism in Turkey, they are still not equal to male journalists in the field. For this reason, this study focuses on women journalists in the field of local journalism within the framework of Bourdieu's concepts of field, capital, habitus and masculine domination, and aims to reveal how women journalists are positioned relationally and class-wise within the field. This study, which is a mixed method research, was designed according to an explanatory sequential design. First, quantitative research was conducted to reveal the general structure of the local journalism field and to obtain information about male journalists in order to determine the position of women journalists. In this context, data were collected with the survey technique. Frequency, chi-square and multiple correspondence analysis were applied to the data in the SPSS program. Then, based on the data obtained in the quantitative research, qualitative research was conducted to obtain detailed information about women journalists and to understand how masculine domination operates in the field. Qualitative data were collected through semi-structured interviews. The data were coded and analyzed in MAXQDA software. The findings of the research show that the factors that determine relations in the field of local journalism are the ownership of economic, cultural, social and symbolic capital. With the influence of their habitus, journalists are involved in networks of relations within the field in order to possess and protect these capitals. This situation leads to an unequal positioning of both male and women journalists in the field in relation to each other. At the same time, it has been revealed in the study that women journalists are positioned in the field according to a moral order under the influence of relationship networks in the field, and in this context, the field of local journalism is a masculine field where domination operates.