Newton tipi olmayan endüstriyel boyaları homojen karıştırmak için yüksek kayma gerilmesine sahip yeni bir pervane geliştirilmesi
Development of a new impeller with high shear stress for homogeneous mixing of non-newtonian industrial paints
  1. Tez No: 850944
  2. Yazar: ÖMER GÜRÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UTKU ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Chemical Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karıştırma, Newton Tipi Olmayan, Tasarım, Boya, Pervane, Kaplama, Kayma Hızı, Dispersiyon, Cowles, Yüksek Viskozite, Homojenizasyon, Reoloji, Kıvamlı Ürün, Mixing, Non-Newtonian, Design, Paint, Impeller, Coating, Shear Rate, Dispersion, Cowles, High Viscosity, Homogenization, Rheology, Viscous Product
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Genel olarak laboratuvar ve üretim alanındaki karıştırma tanklarında ezme / parçalama etkinliğini ve homojenizasyonu sağlamak için Cowles tipi (testere dişli) pervaneler kullanılır. Bu çalışmadaki amaç ise Cowles tipi pervanenin kıvamlı ürünlerde (yüksek viskoziteli) sağlayamadığı / sağlamakta zorlandığı homojenizasyon işlemini, bu tez kapsamında tasarlanan yeni bir pervane ile ezme / parçalama etkinliği azalmadan, daha etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştiğini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, deneysel araştırma yöntemine dayalı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Laboratuvar ölçeğindeki karıştırma deneylerinde oluşan akış yapılarına dair gözlemler, Cowles tipi pervanenin kıvamlı ürünlerin homojenizasyon işlemindeki etkinliğinin sınırlı olmasının pervane geometrisinden kaynaklandığını düşündürmüştür. Bu sebeple, yeni bir pervane tasarımı ve imalatı gerçekleştirildi. Homojenizasyon işlemi üzerindeki etkinliği farklı karıştırma çalışmaları ile Cowles tipi pervane ile karşılaştırıldı. Çalışmalar sonunda, yeni tasarım ve standart Cowles pervane ile oluşturulan karışımların renk değerleri ve de kazan yüzeyindeki görsel karışımlar standart karışım ile karşılaştırılarak yeni tasarım pervanenin daha iyi homojenizasyon sağladığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The primary method for achieving grinding / blending and homogenization in mixing tanks within laboratory and production settings is the utilization of Cowles-type (saw-toothed) impellers. The objective of this study is to demonstrate that in the case of viscous materials (high viscosity) where the Cowles-type impeller struggles or fails to achieve effective homogenization, a newly designed impeller within the scope of this thesis accomplishes the process more efficiently and effectively without compromising grinding / blending efficiency. Toward this aim, an experimental research approach was undertaken. Observations of flow structures generated during laboratory-scale mixing experiments suggested that the limited effectiveness of the Cowles-type impeller in homogenizing viscous products might be attributed to the impeller's geometry. Consequently, a new impeller design was conceived and manufactured. Its homogenization efficiency was compared with that of the Cowles-type impeller through various mixing experiments. At the conclusion of the studies, it was determined that the color values of mixtures produced with the new design and the standard Cowles impeller, as well as the visual mixtures on the vessel surface, were compared against the standard mixture. It was found that the new design impeller provided better homogenization.