Investigation of advanced radar absorbing PANI/YIG/CB supported camouflage paint with high stealth technology to be used in military land vehicles
Askeri kara araçlarında kullanılacak yüksek gizlilik teknolojisine sahip gelişmiş radar soğurucu PANI/YIG/CB destekli kamuflaj boyasının incelenmesi
- Tez No: 851056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik dalga soğurma, hibrit kompozit, karbon siyahı, radar soğurucu, YIG, Electromagnetic wave absorption, hybrid composite, carbon black, radar absorber, YIG
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji ve Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Gizlilik teknolojisi son yıllarda yoğun olarak çalışılan bir tür savunma teknolojisidir. Buradaki amaç hedef nesnenin radar kesit alanını (RCS) azaltarak radar görünürlüğünü engellemektir. Radar görünürlüğünü azaltmak için ya nesnenin geometrisi ile gelen elektromanyetik (EM) dalganın saçtırma ya da nesnede kullanılan malzemenin EM dalgaları soğurma özelliğine sahip olması gerekmektedir. Radar soğurucu malzemeler, dielektrik ve/veya manyetik kayıp mekanizması ile malzeme içerisine giren EM dalgaların enerjisini azaltarak hedef nesnenin radar görünürlüğünü azaltmaya çalışırlar. Bu tez çalışması kapsamında, radar soğurucu malzemeler üzerine kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Mikrodalga soğurucu bir malzeme olan Y3Fe5O12 (kısa adı YIG) manyetik tozlar sol-jel yöntemi kullanılarak sentezlendi. Burada farklı ısıl işlem süreçleri uygulanarak yapı içerisinde ara yüzeyler oluşturuldu ve EM dalga soğurma karakteristikleri incelendi. Daha sonra, YIG ve karbon siyahı (CB) malzemeleri ile YIG1-x/CBx (0,00≤x≤1,00, 0,25 artışla) kompozitleri katıhal rekaisyon yöntemi ile üretildi. Üretilen kompozitlerin kristal yapıları, manyetik özellikleri ve EM dalga soğurma karakteristikleri incelendi. Son olarak bu kompozitlerin yüzeyleri iletken polimer olan polianilin ile yerinde polimerizasyon yöntemi ile kaplanarak PANI@YIG1-x/CBx (0,00≤x≤1,00, 0,25 artışla) hibrit kompozitleri sentezlendi. Hibrit kompozitlerin mikrodalga soğurma performanslarının tatmin edici düzeyde olduğu görülerek potansiyel askeri kara uygulamalarında kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Recently, stealth technology, which is a type of defense technology, has been studied intensively. The stealth technology aims to prevent radar visibility by reducing the radar cross section (RCS) of target object. To reduce radar visibility, the geometry of the object must either scatter the incoming electromagnetic (EM) wave or the material used in the object must have the ability to absorb EM waves. Radar absorbing materials try to decrease radar visibility of the target object by reducing the energy of EM waves entering the material through a dielectric and/or magnetic loss mechanism. Within the scope of this thesis, a comprehensive study on radar absorbing materials was carried out. Y3Fe5O12 (short name YIG) magnetic powders, a microwave absorbing material, were synthesized using the sol-gel method. Here, interfaces were created within the structure by applying different heat treatment processes and EM wave absorption characteristics were examined. Then, YIG1-x/CBx (0.00≤x≤1.00, 0.25 increment) composites with YIG and carbon black (CB) materials were produced via solid state reaction method. The structural and magnetic properties and EM wave absorption characteristics of the produced composites were examined. Finally, PANI@YIG1-x/CBx (0.00≤x≤1.00, 0.25 increment) hybrid composites were synthesized by coating the surfaces of these composites with the conductive polymer polyaniline by in-situ polymerization method. The microwave absorption performances of hybrid composites are at a satisfactory level and can be used in potential military land applications.