Ticari araçlarda genel emniyet regülasyonu kapsamında gelişmiş sürücü destek sistemlerinin incelenmesi
Investigation of advanced driver assistance systems within the scope of general safety regulation in commercial vehicles
  1. Tez No: 854353
  2. Yazar: OKTAY ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Mechanical Engineering, Automotive Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ADAS, Genel emniyet regülasyonu, AEBS, LDWS, BSIS, MOIS, kamera teknolojisi, teknoloji, yeni nesil radar teknolojisi, ADAS, General safety regulation, AEBS, LDWS, BSIS, MOIS, camera technology, technology, next-generation radar technology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu yüksek lisans tezi, yeni nesil sürücü destek sistemlerinin ticari araçlara uygulanmasını ele almaktadır. 2024 Temmuz ayı ile birlikte yürürlüğe girecek olan Genel Emniyet Regülasyonu çerçevesinde, ticari araçlarda daha önce zorunlu olmayan belirli fonksiyonlar sunmak amacıyla 1 kamera ve toplamda 4 radar kullanımını içermektedir. Bu fonksiyonlar, regülasyon gereği olanlarla uyumlu bir şekilde gerçekleştirilecek ve bu süreç boyunca yapılan testler, denemeler ve sorunlara yönelik çözümler ayrıntılı bir şekilde ele alınacaktır. Çalışmada, bir kamera ve 4 radar (1 uzun menzil radar, 1 araç önü kısa menzil radarı ve 2 araç yanı kısa menzil radarı) kullanılarak belirli sürücü destek fonksiyonları sağlacaktır. Bu fonksiyonlar, Genel Emniyet Regülasyonu gereklilikleri doğrultusunda tasarlanmış ve uygulanmıştır. Bunlar arasında çarpışma önleme, şerit takibi, hız kontrolü ve kör nokta uyarıları gibi sürüş güvenliğiyle ilgili işlevler yer almaktadır. Yapılan tez çalışmasında, yeni nesil radar ve kamera teknolojilerinin ticari araçlara entegrasyon sürecini ayrıntılı bir şekilde açıklamaktadır. Bu süreçte gerçekleştirilen testler ve denemeler, sistemlerin performansını ve güvenilirliğini belirlemeye yöneliktir. Ayrıca, meydana gelen sorunlara çözüm önerileri sunulacak ve bu teknolojilerin regülasyonlarla uyumlu hale getirilmesi üzerinde durulmuştur. Özetle,“Genel Emniyet Regülasyonu”gereklilikleri çerçevesinde yeni nesil radar ve kamera tabanlı sürücü destek sistemlerinin ticari araçlara başarılı bir şekilde uygulanmasını amaçlamaktadır. Çalışma, bu teknolojilerin sürücü güvenliği ve ticari taşımacılık sektörünün geleceği üzerindeki olası etkilerini değerlendirmek ve bu alandaki gelişmeleri ileriye taşımak için önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmada gelişmiş sürücü destek sistemlerinin ticari araçlara uygulanması ve testleri detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master thesis deals with the application of next generation driver assistance systems to commercial vehicles. The 2024 General Safety Regulation, which will come into force in July 2024, includes the use of 1 camera and a total of 4 radars to provide certain functions that were not previously mandatory in commercial vehicles. These functions will be realised in line with the regulatory requirements and the tests, trials and solutions to problems during this process will be discussed in detail. In this study, a camera and 4 radars (1 long-range radar, 1 vehicle front short-range radar and 2 vehicle side short-range radars) will be used to provide certain driver assistance functions. These functions are designed and implemented in accordance with the requirements of the General Safety Regulation. These include driving safety-related functions such as collision avoidance, lane keeping, speed control and blind spot warnings. This thesis describes in detail the integration process of new generation radar and camera technologies into commercial vehicles. The tests and trials carried out in this process are aimed at determining the performance and reliability of the systems. In addition, solutions to the problems that occur will be presented and the harmonisation of these technologies with the regulations is emphasised. In summary, it aims to successfully implement next generation radar and camera based driver assistance systems in commercial vehicles within the framework of the requirements of the“General Safety Regulation”. The study is considered to be an important contribution to evaluate the possible effects of these technologies on driver safety and the future of the commercial transport sector and to move the developments in this field forward. In the study, the implementation and testing of advanced driver assistance systems on commercial vehicles are described in detail.