Yapı üretiminde Alman DIN 276 normu'nun yurdumuzdaki uygulamalarda kullanılabilirliği üzerine bir araştırma
A Research on the probability of using the German DIN 276 norm in building construction applications in Turkey
- Tez No: 85106
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ÖNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Maliyet planlaması, maliyet hesaplanması, tasarım-maliyet ilişkisi, birim maliyetler, grup maliyetler. vı, Cost planning, cost estimating, relation between design and cost, unit costs, assembly costs. VII
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Günümüzde toplum şimdiye kadar olana kıyasla daha hızlı gelişmektedir. Buna paralel olarak projeler de fiziksel büyüklük, maliyet ve talep açısından giderek daha kapsamlı ve karmaşık hale gelmiştir. İnşaat sektöründeki tekniklerin hızla gelişmesi ve yeni tekniklerin ortaya çıkması da bu karmaşayı arttırmaktadır. Bu durumda zaman, maliyet, malzeme ve organizasyon gibi öğelerin daha rasyonel planlanması gerekliliği proje yönetimi kavramını ve onun bir bileşeni olan maliyet planlamasını vazgeçilmez kılmaktadır. Bu araştırma altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü konu ile ilgili ön bilgileri, tezin amacı ve yöntemini içermektedir. Birinci bölümde proje yönetimi kavramı, planlama ve kontrolün gerekliliği ve iş bölünlenme yapısı incelenmektedir. İkinci bölümde maliyet yönetimi başlığı altında maliyet. hesaplama yöntemleri ve türleri araştırılmaktadır. Üçüncü bölümde tasarım-maliyet ilişkisi ele alınmakta ve karşılıklı etkileşimleri irdelenmektedir. Dördüncü bölüm maliyet hesaplamasında kullanılan birim maliyetler, grup maliyetler ve inşaat maliyetlerinin hesaplanması sırasında kullanılan dokümanları ele almaktadır. Beşinci bölüm Alman DIN 276 Normu'nun sunumunu içermektedir. Sonuç bölümünde araştırma ile ilgili bulgular yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today society is developing more rapidly than it did before. Building projects have also developed in paralel and became more complex than ever in terms of physical scope, cost and demands. The rapid developments in the techniques used in the construction of building industry and the techniques being introduced tend to make this process more complex. Thus the need for more rational planning of time, cost, material and organization have resulted in rendering the project management concept and its compenent of cost planning the most important element. This study is made up of six parts. In the introduction part the preliminary informative data, the aim and the method of the study have been introduced. The first part deals with the project management concept, the need for planning and control and the work breakdown structure. In the second part cost estimating methods and cost estimating types have been studied. In the third part the relation between design and cost is researched. The fourth part of the study takes into consideration the unit costs, assembly costs and the documents used in cost estimations in building constructions. The fifth part is the presentation of German DIN 276 Norm for building costructions. The last part (conclusion) is about the findings of the study.