Varsak Türkmenlerinde geçiş ritüelleri (Antalya örneği)
Rituals of transition in Varsak Turkmen (Antalya example)
  1. Tez No: 851124
  2. Yazar: AYŞE NURDAN ALANAY KULA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Din, Sosyoloji, Linguistics, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Sosyoloji, Halk İnanışları, Varsak, Antalya, Religion, Sociology, Folk Beliefs, Varsak, Antalya
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Halk inanışları, bir toplumun dini algılayış ve yaşama biçimini ortaya koymada başvurulan önemli verilerdir. Bir toplumun kültürü içerisinde oluşan ortak değer ve yargıların anlaşılabilmesi, bunların oluşmasına olanak sağlayan dini ve sosyal unsurların tespit edilmesiyle gerçekleşir. Dini ve sosyal unsurlarla bütünleşmiş olan halk inanışlarının yazıya aktarılması kültürün kuşaktan kuşağa ulaşmasına olanak sağlar. Türkler farklı coğrafyalarda birçok devlet kurmuştur. Kurulan bu devletler neticesinde farklı din ve ırka sahip pek çok devletle ilişki kuran Türkler, zengin bir kültürel birikime sahiptir. Bu kültürel birikimin katmanlarında benimsenen yeni inanışlar ve hafızada kalan eski inanışların etkileri harmanlanmıştır. Söz konusu durum halk inanışlarının kaynağının tespitini zorlaştırmıştır. Ayrıca silinmeye çalışan inanışların yerleri boş bırakılmamış yeni uygulamalar eklenmeye çalışılmıştır. Halk inanışlarının yazıya geçirilmesi, oluşan yeni inanış ve uygulamaların hangi ritüellerin yeni formu olduğunun tespit edilmesine olanak sağlamıştır.“Antalya'da Yaşayan Varsak Türkmenlerinde Dini ve Sosyal Hayat”isimli çalışma, Antalya'da yaşayan Varsak Türkmenleri üzerine daha önce yapılmış sözlü ve yazılı çalışmalar ışığında incelenmiştir. Ayrıca katılımcı gözlem ve yapılandırılmamış mülakat teknikleriyle sahada araştırma yapılmıştır. Türk insanının hayata bakış açısının ve sosyal hayatındaki uygulamalarının temelinde yatan inanışların tespit edilmesi ve değerlendirilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Folk beliefs are important data used to reveal a society's religious perception and way of life. In order to understand the common values and judgments formed within the culture of a society, it is necessary to identify the religious and social elements that enable the formation of the value judgments of the society. Transcribing folk beliefs integrated with religious and social elements has enabled the culture to be transmitted from generation to generation. Turks established many states in different geographies. As a result of these established states, Turks established relations with many states with different religions and races and acquired a rich cultural accumulation. The mixing of new beliefs adopted in the layers of this cultural accumulation with the effects of old beliefs remaining in memory makes it difficult to determine the source of folk beliefs. In addition, the beliefs that were tried to be erased were not left empty, new practices were tried to be added. Writing down folk beliefs made it possible to reveal which new beliefs and practices were new ritual forms. The study titled“Religious and Social Life in Varsak Turkmens Living in Antalya”was examined in the light of previous oral and written studies on Varsak Turkmens living in Antalya. It is aimed to identify and evaluate the beliefs underlying the Turkish people's perspective on life and their practices in social life.