Velid b. Muğire'nin hayatı
Life of Velid b. Mughira
- Tez No: 851125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT ÇİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Velîd b. Muğire, Hz. Muhammed, İslam Karşıtı, Müşrik, Mahzûmoğulları, Velîd b. Mughira, Hz. Mohammed, Anti-Islam, Polytheist, Mahzumoğulları
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışmamız Velîd b. Muğire'nin hayatını anlatan biyografik türden bir eserdir. Velîd b. Muğire Mekke'de Mahzumoğulları kabilesinin mensubudur. Babasının vefatı ile Mahzumoğullarının lideri olmuştur. Velîd b. Muğire Hz. Peygamber'in tebliğ görevine başlamasından itibaren muhalif bir tavır takınmıştır. Müşriklerin fikir babalığını yapmıştır. Müşrikler tarafından Hz. Peygamber'e ve Müslümanlara karşı yapılan bütün faaliyetler içeresinde yer almıştır. Velîd b. Muğire her ne kadar İslam'a düşmanlık gösterse de Müşriklerin sevdiği, görüşüne saygı duyduğu Mekke'deki en önemli simalardan biridir. Çalışmamızda Velîd b. Muğire'nin hayatını bir bütün halinde inceledik. Kabilesinden başlayarak ailesini, karakterini, İslam aleyhindeki faaliyetlerini ve ölümünü anlattık. Ayrıca Velîd b. Muğîre hakkında nazil olan ayetlere yer verdik. Çalışmamızın amacı Müşrik biyografileri konusundaki eksikliği bir nebze olsun gidermektir.
Özet (Çeviri)
Our study is based on a biographical work that tells the life of Velid b. Mughire. Velid b. Mughire is a member of the Mahzunagulları tribe in Mecca. After his father's death, he became the leader of Mahzunagulları. Velid b. Mughire has adopted an oppositional attitude since the Prophet started his preaching mission. He was the father of the polytheists. He took part in all activities caused by polytheists, against the prophet and the Muslims. Even though Velid b. Mughire was hostile to Islam, he was one of the most important figures in Mecca, whom the polytheists loved and respected. In this study, Mughire's life is examined as a whole. Starting from his tribe, his family, his character, his activities against Islam and his death is demonstrated in the study. The verses that were revealed about Mughire are also included. Our aim in the study is to fill the gaps in the polytheist biographies to some extent.