İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin eğitsel dijital oyun yardımıyla sözcük dağarcığı gelişimlerinin incelenmesi
Investigation of vocabulary developments of primary school 4th grade students with the help of educational digital games
  1. Tez No: 851128
  2. Yazar: BEKİR ORÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KURU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe, oyun, dijital oyun, sözcük, sözcük dağarcığı, Turkish, game, digital game, word, vocabulary
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Oyun çocuklar için yalnızca eğlenme aracı değil aynı zamanda bir iş, bir öğrenme aracıdır. Türkçenin etkin kullanılması ve Türkçe öğretim programında yer alan hedeflerin amacına ulaşması için zengin bir sözcük dağarcığı gerekmektedir. Bu araştırma, ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin eğitsel dijital oyun yardımıyla sözcük dağarcığı gelişimlerinin incelenmesini amaçlamıştır. Araştırma da nicel araştırma yöntemi olan deneysel desenlerden yarı deneysel desene bağlı ön test son test kontrol gruplu modelden faydalanılmıştır. Çalışma grubunu, Gaziantep ili Nurdağı ilçesinde ilkokul 4.sınıfta öğrenim gören 71 kişilik ilkokul öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma grubu, seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örneklem kullanılarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi ve eğitsel dijital oyun kullanılmıştır. Araştırmada deneysel süreçte kullanılacak dijital oyunun tasarlanması için ilkokul 4.sınıf kitabında yer alan ''İbn-i Sina'' adlı serbest okuma metni kullanılmıştır. Belirlenen sözcükler kullanılarak dijital oyun senaryosu oluşturulmuştur. Oyun 4 bölümden oluşmakta ve toplam 15 sözcüğün anlamı öğrencilere sorulmaktadır. Oyun öğrencilere 4 hafta boyunca her gün günde bir saat olarak oynatılmıştır. Türkçe ders kitabında yer alan metin işlenmeden önce deney ve kontrol gruplarına ön test uygulanmıştır. Daha sonra kontrol grubu müfredata göre ders akışına devam ederken deney grubuna 4 hafta boyunca günde 1 ders saati eğitsel dijital oyun yardımıyla sözcük dağarcığı geliştirme çalışması yapılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21 paket programı aracılığıyla Mann Whitney U ve Kruskal Wallis kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ön test verilerinin analizi sonucunda anlamlı farklılığa rastlanamamıştır. Ön test son test sonuçlarına göre eğitsel dijital oyun oynayan deney grubu öğrencilerinin son test lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Son test sonuçları arasında ise deney grubu başarı puanı ortalamalarının kontrol grubu başarı puanı ortalamalarına göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu sonuca göre eğitsel dijital oyunun çocukların sözcük dağarcığı gelişimleri üzerine olumlu etki ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Games are not only a means of entertainment for children, but also a work and a learning tool. In the research, a pre-test post-test control group model based on a quasi- experimental design, one of the experimental designs that is a quantitative research method, was used. The study group consists of 71 primary school students studying in the 4th grade in Nurdağı district of Gaziantep province. The study group was determined using appropriate sampling, one of the non-random sampling methods. In the research, a free reading text called“Ibn-i Sina”in the 4th grade primary school book was used to design the digital game to be used in the experimental process. The game consists of 4 parts and the meaning of a total of 15 words is asked to the students. A pre-test was applied to the experimental and control groups before the text in the Turkish textbook was processed. Then, while the control group continued the course flow according to the curriculum, the experimental group was given a vocabulary development study with the help of an educational digital game for 1 lesson hour a day for 4 weeks. Mann Whitney U and Kruskal Wallis were used to analyze the data through the SPSS 21 package program. According to the research results, no significant difference was found as a result of the analysis of the pre-test data. According to the pre-test and post-test results, it was seen that there was a significant difference in favor of the post-test of the experimental group students who played educational digital games. According to this result, it has been observed that educational digital games have a positive effect on children's vocabulary development.