Abdurrahman Câmî'nin (v: 1492) 'Hadîs-i Erbaîn' isimli eserindeki rivayetler ve değerlendirilmesi
Narrations in Abdurrahman Câmî's (d: 1492) work named 'Hadis-i Erbaîn' and their evaluation
  1. Tez No: 851127
  2. Yazar: MUHAMMET EMİN GELGEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR EVGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadîs, Sünnet, Çihl Hadîs, Kırk Hadîs, Molla Câmî, Hadith, Sunnah, Chihil Hadith, Forty Hadiths, Molla Câmî
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Vahyin nazil olduğu ilk dönemden günümüze müslümanların Kur'ân-ı Kerîm'e ve Hz. Peygamber'in sünnetine olan bağlılıkları her alanda kendini göstermiştir. Sünnet, dinî bilimleri başta olmak üzere sanattan edebiyata, gündelik yaşamdan ilim meclislerine kadar bütün mecralarda kendisine yer bulan vazgeçilmez bir kaynak olmuştur. Bu anlamda Hz. Peygamber'in sünnetini gelecek nesillere aktarma adına uhrevi ölçüde bir karşılık da beklenerek derlenen hadisler Kırk Hadis konulu eserlerde cemedilmiştir. Bu eserlerden biri de Abdurrahman Câmî'nin derlediği“Kırk Hadis”adlı eserdir. Tezimiz, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesinde Ayasofya koleksiyonunda 466 numaralı demirbaş olarak kayıtlı bulunan nüsha esas alınarak hazırlanmıştır. Söz konusu yazma nüshada bulunan her bir rivayet hadis ilmi çerçevesinde sened ve metinleri üzerinden değerlendirmeye tabi tutularak rivayetlerin sıhhat tespitleri yapılmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte öncelikle rivayetleri derleyen Abdurrahman Câmî'nin hayatına sonra da kırk hadis geleneğine ana hatlarıyla değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
From the first period of revelation to the present day, Muslims' devotion to the Qur'an and the Prophet's Sunnah has manifested itself in every field. The Sunnah has been an indispensable source that has found a place for itself in all media from art to literature, from daily life to scientific assemblies, especially in religious sciences. In this sense, the hadiths compiled in the name of transmitting the Prophet's Sunnah to future generations, expecting an afterlife reward, were collected in works on the theme of Forty Hadiths. One of these works is“Forty Hadiths”compiled by Abdurrahman Câmî. Our thesis is based on the copy registered in the Ayasofya collection of the Suleymaniye Manuscript Library as inventory number 466. Each narration in the aforementioned manuscript has been evaluated within the framework of the science of hadith through its sened and texts, and an attempt has been made to determine the authenticity of the narrations. In addition, the life of Abdurrahman Câmî, the compiler of the narrations, and then the tradition of forty hadiths are outlined.