Hemşirelik bölümü öğrencilerinin hemşirelik mesleğine ve klinik uygulamaya yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation of nursing department students' attitudes towards nursing profession and clinical practice
  1. Tez No: 851155
  2. Yazar: EMİNE ERBUĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAPATYA KARAKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencileri, tutum, klinik uygulama, hemşireliğe yönelik tutum, Nursing students, attitude, clinical practice, attitude towards nursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin hemşirelik mesleğine ve klinik uygulamaya yönelik tutumlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve kesitsel türde olan bu araştırmada bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 234 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Kolorta Hemşirelik Tutum Ölçeği”ve“Korzul Klinik Uygulama Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde t testi, Anova analizi, Mann-Whitney U, Kruskall- Wallis ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin hemşirelik tutum ölçeğinin puan ortalaması 76.30±13.20 ve klinik uygulama tutum ölçeği puan ortalaması ise 88.98±16.33 olarak hesaplanmıştır. Öğrencilerin hemşirelik mesleğine ve klinik uygulamaya yönelik tutumları cinsiyete, sınıfa, akademik başarı algısına göre değişim göstermezken; bölümü isteyerek seçme, hemşirelik bölümünden memnun olma, mesleğin geleceğini algılayış biçimi, klinik başarı algısı, klinik uygulamadan memnun olma durumu, bölümü tekrar tercih etme gibi değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Sonuç: Öğrencilerinin hemşirelik mesleğine ve klinik uygulamaya yönelik tutumları orta düzeyde bulunmuştur. Öğrencilerde, hemşirelik mesleğine yönelik olumlu tutum arttıkça, klinik uygulamaya yönelik olumlu tutum artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the attitudes of nursing students towards nursing profession and clinical practice. Material and Method: In this descriptive and cross-sectional study, 234 nursing students studying at a state university were included.“Personal Information Form”,“Kolorta Nursing Attitude Scale”and“Korzul Clinical Practice Attitude Scale”were used as data collection tools. In the evaluation of the data, t test, Anova analysis, Mann-Whitney U, Kruskall-Wallis and correlation analysis were used. Results: The mean score of the nursing attitude scale was 76.30±13.20 and the mean score of the clinical practice attitude scale was 88.98±16.33. While students' attitudes towards the nursing profession and clinical practice did not change according to gender, class, and academic achievement perception, they differed according to variables such as choosing the department willingly, being satisfied with the nursing department, perceiving the future of the profession, clinical achievement perception, being satisfied with clinical practice, and choosing the department again. Conclusion: Students' attitudes towards nursing profession and clinical practice were found to be at a moderate level. As the positive attitude towards nursing profession increased, the positive attitude towards clinical practice increased.Therefore, it is recommended that interventions should be made to improve students' positive attitudes towards nursing profession.