Ergenler için sosyal medya bağımlılığı ölçeğinin farsça geçerlilik güvenirlik çalışması
Validity and reliability study of the social media addiction scale for adolescents in persian
  1. Tez No: 851162
  2. Yazar: SIMA ABDOLRAHİMİ CAVİD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP EJDER APAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, ergen, geçerlilik, güvenilirlik, sosyal medya bağımlılığı, Adolescents, midwife, quality of life, reliability, social media addiction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmada ergenler için Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeğinin Farsça geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasının yapılarak Fars toplumuna kazandırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma, ölçeği geliştiren araştırmacıdan ölçeğin Farsça uyarlamasını yapmak üzere izin alınarak veriler Mayıs - Temmuz 2023 tarihleri arasında toplanmıştır. Veri setini 100 kız ve 100 erkek ergen oluşturmaktadır. Isteti analizler olarak; geçerlik ve güvenirlik analizleriden dil ve kapsam geçerliliği, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, cronbach- α kat sayısı kulanılmıştır. Bulgular: Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği'nin uzman görüşleri ile kapsam geçerliliği yapılmıştır. Ölçeğin açıklayıcı faktör analizi sonucunda tek faktörlü bir yapıda ve faktör yüklerinin uygun aralıkta olduğu belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise ölçeğin tek faktörlü yapısının geçerli olduğu ve uyum indekslerinin uygun olduğu bulunmuştur. İç tutarlılık analizlerinde, madde toplam puan korelasyonları yeterli ve ölçeğin toplam cronbach- α katsayısı 0.767, aritmetik ortalamasının 18.65±6.56 olduğu görülmektedir. Sonuç: Ergenler İçin Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeğinin Fars dilinde geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to bring the Social Media Addiction Scale for Adolescents to Persian society by making the validity and reliability study in Persian. Material and Method: This research is a methodological study conducted to test the validity and reliability of the Social Media Addiction Scale for Adolescents by adapting it to Persian. Data from 100 female and 100 male adolescents were collected between May 2023 and July 2023, after obtaining necessary permissions from Özgenel, who developed the scale to validate the scale in Persian. As the analyzes used; Language and content validity, explanatory and confirmatory factor analysis, and Cronbach-α coefficient were used in validity and reliability analyses. Results: Content validity of the Social Media Addiction Scale for Adolescents was conducted with expert opinions. As a result of the explanatory factor analysis of the scale, it was determined that it had a single-factor structure and the factor loadings were within the appropriate range. As a result of confirmatory factor analysis, it was found that the single-factor structure of the scale was valid and the fit indices were appropriate. In the internal consistency analysis, item-total score correlations are sufficient, the total Cronbach-α coefficient of the scale is 0.767, and the arithmetic mean is 18.65±6.56. Conclusion: The Persian validity and reliability study of the Social Media Addiction Scale for Adolescents was found to be a measurement tool.