Eğitsel videolardaki öğretimsel coşkunun ortaokul öğrencilerinin öğrenme performansına ve motivasyonuna etkisi
The effect of instructional enthusiasm in educational videos on learning performance and motivation of secondary students
  1. Tez No: 851195
  2. Yazar: UĞUR TAŞDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KURŞUN, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMZA POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretimsel coşku, öğretimsel coşku parametreleri, algılanan öğretimsel coşku, eğitsel video, akademik başarı, öğrenme performansı, motivasyon, instructional enthusiasm, instructional enthusiasm parameters, perceived teacher enthusiasm, educational video, academic succes, learning performance, motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Açık ve Uzaktan Öğretme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı deprem eğitimi ile ilgili hazırlanan eğitsel videolardaki öğretimsel coşkunun; ortaokul 2. sınıf öğrencilerinin öğrenme performansına ve motivasyonuna etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneyesel desen kullanılmıştır. Araştırma amacına uygun olarak 4 haftalık uygulama için öğretimsel coşku parametrelerinin manipüle edildiği yüksek coşku ve düşük coşku içeren eğitsel video materyaller hazırlanmıştır. Kontrol grubunda düşük coşku içeren eğitsel video materyaller, deney grubunda ise yüksek coşku içeren eğitsel video materyaller uygulanmıştır. Araştırmanın ilk haftasında; ön test ve öğrenme performansı testi, ikinci ve üçüncü haftasında; öğrenme performansı testi, son haftasında ise öğrenme performansı testi, akademik başarı testi, algılanan öğretimsel coşku ölçeği ve öğretim materyaline ilişkin motivasyon ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Haftalık öğrenme performansı testi verileriyle yapılan analizlerde kontrol ve deney grubu arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Diğer taraftan, her hafta uygulanan öğrenme performansı testi puanlarının toplamıyla belirlenen toplam öğrenme performansı testi verileriyle yapılan analizlerde ise deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırma sonunda uygulanan akademik başarı testi verileriyle yapılan analizlerde ise kontrol ve deney grubu arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Son olarak öğrenmeye yönelik motivasyon ve algılanan öğretimsel coşku ölçeği verileriyle yapılan analizlerde deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sonuçlar: Sonuç olarak, öğretimsel coşku manipüle edilerek hazırlanan eğitsel videoların öğrencilerin algılanan öğretimsel coşku, öğretim materyaline ilişkin motivasyon ve 4 haftalık öğrenme performansı toplamı değişkenlerini olumlu etkilediği ama akademik başarı değişkeni üzerinde doğrudan bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Öğretimsel coşkunun öğrenme performansına olumlu etkisinin olması, öğretimsel coşkunun kısa süreli öğrenmelerde etkili olduğunu, akademik başarıda etkisinin olmaması ise uzun süreli öğrenmelerde etkili olmadığını göstermektedir. Bu bulgular, eğitsel videolarda öğretimsel coşkunun önemli bir faktör olduğu ve video materyallerinin tasarımında öğretimsel coşkunun dikkate alınması gerektiği vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to analyze the effect of instructional enthusiasm in the educational videos prepared about earthquake training on the learning performance and motivation of secondary school 2nd grade students. Method: A quasi-experimental design with a pre-test and post-test control group, one of the quantitative research methods, was used in the research. In accordance with the purpose of the research, educational video materials containing high and low enthusiasm in which instructional enthusiasm parameters were manipulated were prepared for a 4-week application. The control group watched educational materials with low enthusiasm, while the experimental group watched videos with high enthusiasm. During the first week of the research, pre-test and learning performance tests were conducted. In the second and third weeks, only learning performance tests were administered. In the last week, the learning performance test, academic achievement test, perceived teacher enthusiasm scale, and motivation scale were applied. Findings: The analysis found no significant difference in students' weekly learning performance test data between the control and experimental groups. However, a statistically significant mean difference was observed in total learning performance test data in favor of the experimental group. Additionally, the analysis regarding academic achievement test showed no significant difference between research groups. In the analysis of both the perceived teacher enthusiasm and motivation data obtained during the final week of the research, a significant difference favoring the experimental group was observed. Conclusions: As a result, it was determined that the educational videos prepared by manipulating instructional enthusiasm positively affected students' perceived instructional enthusiasm, motivation for the instructional material, and the sum of 4-week learning performance variables, but had no direct effect on the academic achievement variable. The positive effect of instructional enthusiasm on learning performance indicates that instructional enthusiasm is effective in short-term learning, while its lack of effect on academic achievement indicates that it is not effective in long-term learning. These findings emphasize that instructional enthusiasm is an important factor in educational videos and instructional enthusiasm should be taken into account in the design of video materials.