Etkileşimli videoların ilköğretim öğrencilerinin akademik başarısına, motivasyonuna etkisi ve görüşlerinin incelenmesi
The effect of interactive videos on the academic achievement and motivation of primary school students: An examination on their perspectives
  1. Tez No: 809895
  2. Yazar: SEDA EYGÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ARPACIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eğitimde video, etkileşimli video, ilköğretimde video, akademik başarı, motivasyon, video in education, interactive video, video in primary education, academic achievement, motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; ilköğretim 3.sınıf öğrencilerine Fen bilgisi eğitimi vermek için üretilmiş etkileşimli ve etkileşimsiz videoların öğrencilerin akademik başarıları ve öğretim materyaline yönelik motivasyonları üzerindeki etkisini ve öğrencilerin konu hakkındaki görüşlerini incelemektir. Yöntem: Araştırmada nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte uygulandığı karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın ilk kısımda ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen seçilmiştir. Bu kısımda amaca uygun olarak seçilen iki sınıfa başarı testi olarak ön test yapılmış ardından deney grubuna etkileşimli, kontrol grubuna etkileşimsiz videolar izlettirilmiş ve son test, kalıcılık testi yapılmıştır. Uygulamadan sonra her iki gruba motivasyon ölçeği uygulanmış ve deney grubu ile görüşmeler yapılmıştır. Başarı testi ve motivasyon ölçeği nicel veri analiz yöntemleri ile, yapılan görüşmeler ise nitel veri analizi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Çalışmanın veri toplama araçları uzman görüşleri doğrultusunda ve gerekli güvenilirlik testleri yapılarak hazırlanan başarı testi, ilkokul öğrencilerine uygunluğu test edilmiş literatürde mevcut Öğretim Materyaline İlişkin Motivasyon Ölçeği (ÖMMÖ) testi ve yine uzman görüşleri alınarak hazırlanmış görüşme formudur. Bulgular: Çalışmada toplanan nicel verilerle yapılan analizlerde uygulanan ön test- son test başarı testi sonuçlarında kontrol ve deney grubu arasında akademik başarı açısından deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ayrıca uygulanan motivasyon ölçeği sonuçlarında da iki grup arasında anlamlı bir farklılık görülmüştür. 20 gün sonra yapılan kalıcılık testi sonuçlarında da anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sonrasında deney grubundan seçilen öğrencilere uygulanan görüşme formu ile toplanan verilerle yapılan nitel veri analizi bulgularında, öğrencilerin etkileşimli videoları beğendikleri, öğretici buldukları, ders çalışma noktasında itici bir güç olduğunu, öğrenmeyi kolaylaştırdığını, başarı hissi oluşturduğunu ve dikkat çekici buldukları görülmüştür. Etkileşimli videolarda en çok sevilen etkileşim türünün doğru-yanlış soruları olduğu, çoktan seçmeli soruların tercih edilmediği görülmüştür ve soruların sonunda mevcut geri dönütleri faydalı buldukları tespit edilmiştir. Öğrencilerden bazılarının etkileşimli videolardaki soruları yanıtlarken teknik olarak zorlandıkları tespit edilmiştir. Genel olarak etkileşimli videoların öğrencileri mutlu ettiği, farklı ve eğlenceli oldukları, özgüven hissettirdiği, öğrenmelerini kolaylaştırdığı ve kalıcı bilgi edinmelerini sağladığı verdikleri cevaplarda görülmüştür. Sonuçlar: Çalışma sonucunda ilköğretim düzeyinde fen bilgisi dersi eğitiminde kullanılan etkileşimli videoların etkileşimsiz videolara oranla öğrencilerin akademik başarılarını yükselttiği, ayrıca etkileşimli video izleyen öğrencilerin öğrendikleri bilgilerin daha kalıcı olduğu ortaya çıkmıştır. Etkileşimli video izleyen öğrencilerin motivasyonları etkileşimsiz video izleyen öğrencilerin motivasyonlarına oranla daha yüksek bulunmuştur. Etkileşimli videoları izleyen öğrencilerle yapılan görüşme sonucunda öğrencilerin etkileşimli video izlerken eğlendikleri, başarılı hissettikleri, mutlu oldukları ders çalışma isteği sağladığı görülmüştür. Öğrencilerin videoların daha uzun olmasını istedikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to investigate the impact of interactive and non-interactive videos designed for the purpose of teaching 3rd grade primary school students in science. Specifically, the study aimed to assess the influence of these videos on students' academic performance and their level of motivation towards the instructional material. Additionally, the study was focused on collecting insights from students regarding their perspectives on the subject matter. Method: Quantitative and qualitative methods were applied. Researchers utilize a quasi-experimental technique using a control group to analyze numeric data. Students who viewed interactive or non-interactive videos were tested in this study. Control and experimental groups participated. Data was analyzed quantitatively. The trial group students were asked what drove them after observing a substantial improvement. The study collected data using numerous instruments, including a success test carefully designed with professional guidance and tested for dependability. The Motivation Scale for Instructional Material (MMIM) was also employed with elementary school students. Experts created an interview form and recall test. Findings: Analyzing the numeric data from the study showed that there was a statistically significant difference in academic success between the control and experimental groups, based on the results of the pre- and post-test achievement tests. The results of the drive test showed that the two groups were very different. After 20 days, there was a big difference between the results of the recall test. The interactive videos were liked by the students in the experimental group, according to the study of qualitative data from conversations with the students in that group. In particular, they said that the videos taught them something, got them interested in studying, helped them learn, gave them a sense of success, and left a lasting impact. The study showed that true-false questions were the most popular way to connect with interactive videos. Multiple choice questions, on the other hand, were not as popular. Participants also thought that the comments given at the end of the questions was helpful. Some students had trouble with the technology when they tried to answer the questions in the interactive video materials. In general, the students' answers showed that the interactive movies made them feel good, were new and fun, made them feel better about themselves, helped them learn, and gave them knowledge that would stick with them. Conclusions: The study found that primary school science students performed better with interactive films than non-interactive ones. Interactive video material improved student retention. Interactive films increased student motivation, according to the study. According to the interview with students who watched the interactive videos, they enjoyed the experience, felt accomplished, had positive affect, and wanted to study more. Students preferred longer videos. Interactive video questions fit all ARCS Motivation Model phases.