Kocaeli Üniversitesi mühendislik Fakültesi öğrencilerinde psikiyatrik dijital yayınların ruhsal hastalıklara karşı inanç üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of psychiatric digital publications on belief in mental illness in engineering Faculty students of Kocaeli University
  1. Tez No: 851199
  2. Yazar: ABDULHAMİT KAYRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ruhsal Hastalık, Dizi ve film, Tutum ve İnanç, Üniversite öğrenci, Mental Illness, Series and Movies, Attitude and Belief, Student of University
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Sağlık tanımı içinde ruhsal sağlık çok önemli bir yer tutar. Ancak ruhsal hastalıklara karşı oluşan olumsuz tutum ve inançlar hastaların yardım alması önünde engel oluşturabilir. Bu tutum ve inançların değişmesi için eğitim önemli bir araçtır. Bu eğitimin içeriği televizyonda ve internette yayınlanan filmler ve diziler olabilmektedir. Bu araştırma da dizi veya filmlerin ruhsal hastalıklara bakış açısını olumlu yönde etkileyip etkilemediğini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Çalışma 27 Ekim 2022-11 Haziran 2023 tarihleri arasında katılımcılar ile yüz yüze ve internet üzerinde anket doldurularak yapılmıştır. Çalışmada sosyodemografik sorular ve Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnançlar Ölçeği kullanılmıştır. İstatistiksel değerlendirme IBM SPSS 20.0 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: Araştırmaya 463 kişi katılmıştır. Katılanların 319'u (%68,9) erkek ve 144'ü (%31,1) kadındır. Katılımcıların yaşlarının ortancası 22, 25-75 persantilleri ise 21-23'tür. Katılımcıların ailelerinin ekonomik durumu ile ilgili soruya 250'si (%54) gelirim giderim kadar, 114'ü (%24,6) gelirim giderimden az ve 99'u (%21,4) gelirim giderimden fazla demiştir. Katılımcıların 136'sı (%29,4) kendisi için psikiyatrik yardım almışken 327'si (%70,6) herhangi psikiyatrik bir yardım almamıştır. Katılımcıların 360'ı (%77,8) daha önce psikiyatrik dizi veya film izlemiş, 103'ü (%22,2) izlememiştir. Katılımcıların 161'i (%44,7) 1-2 dizi veya film, 96'sı (26,7) 3-4 dizi veya film ve 103'ü (%28,6) 5 üstünde dizi veya film izlemiştir. Katılımcılar RHYİÖ ve alt ölçek puanlarında ortalama bir puan almıştır. Psikiyatrik yardım alıp almama durumuyla RHYİÖ arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Psikiyatrik dizi veya film izleme durumuyla RHYİÖ ve alt ölçekler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. İzlenen dizi ve film adedi ile RHYİÖ, tehlikelilik ve çaresizlik alt ölçekleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Utanma alt ölçeğinde 3-4 adet ile 1-2 adet arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Cinsiyet ile RHYİÖ arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Katılımcıların ailesinin ekonomik durumları ile RHYİÖ arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Katılımcıların ruhsal hastalıkları olan bireylere karşı ortalama bir tutumları olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada dizi veya film izleme miktarının ruhsal hastalıklara bakış açısını olumlu anlamda etkilemediği bulunmuştur. Ayrıca katılımcılardan psikiyatrik dizi veya film izleyen ve izlemeyenlerin ruhsal hastalıklara inanç açısından arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Cinsiyet ve ekonomik durum ile ruhsal hastalıklara karşı olan inanç arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Literatürde bu konu hakkında yeterli çalışma bulunmamaktadır. Sonuç olarak bu konu hakkında daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Böylece ruhsal hastalıklara karşı gelişen yanlış inanç ve tutumların değiştirilebilmesi için dizi ve filmlerden daha fazla yararlanılması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Mental health plays a crucial role in the definition of the health. However, negative attitudes and false beliefs may prevent a patient to get a treatment. Thus, a proper education is a useful tool to change the effects of these negative effect and beliefs. Series or movies which published in internet or in television channel can be a part of this education. Hence, this research focuses on the tv series and movies whether have positive impact on the patients or not. Method: This research is a definitive type of study. The work has been held between 27 October 2022 and 11 June 2023 with participant face to face and via internet. Sociodemographic questions and Beliefs on Mental Illness Scale were used in the study. Statistical evaluation was made with IBM SPSS 20.0 package program. Result: The survey has made with 463 people, and 319 (%68,9) of them were boy and 144 (%31,1) of them were women.The median age of the participants was 22, 25-75 percentiles were 21-23. In response to the question regarding the economic status of participants' families, 250 of them (54%) indicated that their income matched their expenses, 114 (24.6%) reported having income lower than their expenses, and 99 (21.4%) reported having income higher than their expenses. Among the participants, 136 (29.4%) had received psychiatric assistance for themselves, while 327 (70.6%) had not received any psychiatric assistance. Additionally, 360 participants (77.8%) had previously watched psychiatric series or movies, while 103 (22.2%) had not. Among the participants, 161 (44.7%) had watched 1-2 series or movies, 96 (26.7%) had watched 3-4 series or movies, and 103 (28.6%) had watched 5 or more series or movies. Participants obtained an average score in terms of RHYIÖ and its subscales. There was no statistically significant difference found between the receipt of psychiatric assistance and RHYIÖ scores. Similarly, there was no significant relationship observed between the watching of psychiatric series or movies and RHYIÖ and its subscales. Additionally, there was no significant relationship found between the number of series and movies watched and RHYIÖ, perilousness, and helplessness subscales. However, a significant difference was observed in the embarrassment subscale between those who had watched 3-4 series or movies and those who had watched 1-2 series or movies. No significant difference was found between gender and RHYIÖ scores, as well as between the economic status of participants' families and RHYIÖ scores. 43 Conclusion: There is an average attitude from the participant toward the people who suffer from mental illnesses. There could not found any correlation between watching hour the TV series or movies and positive attitude to mental diseases. Although, the research could not find any profound differences between people who watch psychological or psychiatrical movie or series and people who do not. Also, sex and economical differences of groups had not had notable effect to the answers. Additionally, it can be said that there are not enough studies and research on this subject in literature. In conclude, it have to be done more effort on this topic, then this would give an opportunity to use positively movies and TV series to change misconceptions and false beliefs toward to mental illnesses.