Erzurum Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesinde bulunan Vgm. Erz. Ey. 29102, 31104 ve 33106 envanter numaralı Kur'an-ı Kerimlerin tezyinatı
Vgm located in the Erzurum Double Minereli Medresa Foundation Works Museum. Erz. Article. Design of mushaf with inventory number 29102, 31104 and 33106
- Tez No: 851204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Erzurum Double Minaret Madrasa, Manuscript, Calligraphy, Illumination, Binding
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada Erzurum Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesinde bulunan 29102, 31104 ve 33106 envanter numaralı el yazması Kur'an-ı Kerimler, hat, tezhip ve cilt sanatları bakımından ele alınarak incelenmiştir. Üç̧ bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, amaç, kapsam yöntem ve Erzurum Çifte Minareli Medrese hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde hat sanatı, yazı çeşitleri, tezhip sanatı ile kullanım alanları, cild sanatı ve çeşitleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde el yazmalarının hazırlanışı, konuları, Kur'an-ı Kerim bezemeciliği ve Kur'an-ı Kerim'lerde bulunan tezhipli kısımlar hakkında bilgiler yer almaktadır. Dördüncü bölüm ise katalog kısmı olup, Erzurum Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesi koleksiyonuna ait 29102, 31104 ve 33106 envanter numaralı el yazması Kur'an-ı Kerimler, kitap sanatları bakımından incelenmiş olup, yazı çeşitleri, üslûp özellikleri, desen, teknik, motif ve renk özellikleri bakımından ele alınarak değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler, Erzurum Çifte Minareli Medrese, El Yazması, Hat, Tezhip, Cilt.
Özet (Çeviri)
In this research, the manuscripts of the Holy Quran with inventory numbers 29102, 31104 and 33106, located in the Foundation Works Museum in Erzurum Çifte Minareli Madrasa, were examined in terms of calligraphy, illumination and binding arts. In the first part of the thesis, which consists of three parts, information about the purpose, scope, method and Erzurum Çifte Minareli Madrasa is given. In the second part, calligraphy, writing types, illumination art and its usage areas, bookbinding art and its types are discussed. In the third chapter, information is given about the preparation of the manuscripts, their subjects, the decoration of the Holy Quran and the illuminated parts of the Holy Quran. The fourth chapter is the catalog section, the manuscripts of the Holy Quran with inventory numbers 29102, 31104 and 33106 belonging to the Erzurum Çifte Minareli Madrasa Foundation Works Museum collection are examined in terms of book arts, writing types, stylistic features, patterns, techniques, motifs and It was evaluated in terms of color properties.