Erzurum Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesinde bulunan Vgm. Erz. Ey. 25.00996 Envanter Numaralı Mushaf'ın tezyinatı
Found in Erzurum Double Mineret Madrasa Foundation Works Museum. Erz. Article. Decoration of the Mushaf With Inventory Number 25.00996
  1. Tez No: 828943
  2. Yazar: HÜLYA EĞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum Çifte Minareli Medrese, El Yazması, Hat, Tezhip, Cilt, Erzurum Double Minaret Madrasa, Manuscript, Calligraphy, Illumination, Binding
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada Erzurum Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesinde bulunan 25.00996 envanter numaralı Mushaf Türk İslam Sanatları içerisinde müstesna bir yere sahip olan hat, tezhip ve cilt sanatları bakımından incelenmiştir. Seçilen eser, kitap sanatları açısından bulunduğu dönemde önemli bir yere sahiptir. Üç̧ bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, kitap sanatları hakkında bilgiler, tarihsel gelişim, kullanılan malzemeler ve kullanım alanları konuları ele alınmıştır. İkinci bölümde el yazmalarının hazırlanışı, konuları, Kur'an-ı Kerim bezemeciliği ve Kur'an-ı Kerim'lerde bulunan tezhipli kısımlar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölüm ise katalog kısmı olup, Erzurum Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesinde bulunan 25.00996 envanter numaralı Mushaf, kitap sanatları bakımından ele alınarak yazı çeşitleri, üslûp özellikleri, desen, teknik, motif ve renk özellikleri bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, Mushaf with inventory number 25.00996, located in Erzurum Çifte Minareli Madrasa Foundation Works Museum, was examined in terms of calligraphy, illumination, and bookbinding arts, which have an exceptional place among Turkish Islamic Arts. The selected work has an important place in its period in terms of book arts. In the first part of the thesis, which consists of three parts, information about book arts, historical development, materials used, and areas of use are discussed. In the second chapter, information is given about the preparation of the manuscripts, their subjects, the decoration of the Holy Quran and the illuminated parts of the Holy Quran. The third part is the catalog section, and the Mushaf with inventory number 25.00996, located in Erzurum Çifte Minareli Madrasa Foundation Works Museum, is examined in terms of book arts, and examined in terms of writing types, stylistic features, patterns, techniques, motifs, and color features.