Erzurum Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesinde bulunan Vgm. Erz. Ey. 25.00992 Envanter Numaralı Mushaf'ın tezyinatı
Vgm located in the Erzurum Double Minereli Medresa Foundation Works Museum. Erz. Article. Design of Mushaf With Inventory Number 25.00992
- Tez No: 828949
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Erzurum Double Minaret Madrasa, Manuscript, Calligraphy, Illumination, Binding
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada Erzurum Çifte Minareli Medresesinde bulunan Vakıf Eserleri Müzesi vakfına ait 25.00992 envanter numaralı el yazması Kur'an-ı Kerim, Türk İslam Sanatları içerisinde olan hat, tezhip ve cilt sanatları bakımından kıymete değer bulunarak incelenmiştir. Üç̧ bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, kitap sanatları hakkında bilgiler, tarihsel gelişim, kullanılan malzemeler ve kullanım alanları konuları ele alınmıştır. İkinci bölümde el yazmalarının hazırlanışı, konuları, Kur'an-ı Kerim bezemeciliği ve Kur'an-ı Kerim'lerde bulunan tezhipli kısımlar hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölüm ise katalog kısmı olup, Erzurum Çifte Minareli Medrese Vakıf Eserleri Müzesi koleksiyonuna ait 25.00992 envanter numaralı el yazması Kur'an-ı Kerim, kitap sanatları bakımından incelenmiş olup, yazı çeşitleri, üslûp özellikleri, desen, teknik, motif ve renk özellikleri bakımından ele alınarak değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler, Erzurum Çifte Minareli Medrese, El Yazması, Hat, Tezhip, Cilt.
Özet (Çeviri)
In this research, the manuscript of the Holy Quran with inventory number 25.00992, belonging to the Foundation Works Museum foundation located in Erzurum Çifte Minareli Madrasa, was found to be valuable in terms of calligraphy, illumination and bookbinding arts, which are among the Turkish Islamic Arts. In the first part of the thesis, which consists of three parts, information about book arts, historical development, materials used and areas of use are discussed. In the second chapter, information is given about the preparation of the manuscripts, their subjects, the decoration of the Holy Quran and the illuminated parts of the Holy Quran. The third part is the catalog section, the manuscript of the Holy Quran with inventory number 25.00992 belonging to the Erzurum Çifte Minareli Madrasa Foundation Works Museum collection has been examined in terms of book arts and discussed in terms of writing types, stylistic features, patterns, techniques, motifs and color features. was evaluated.