Fransa'da 2003 yılından sonra yerel ve bölgesel yönetim sistemi ve Türkiye'deki uygulanabilirliği
Local and regional government system in France after 2003 and its applicability in Turkey
  1. Tez No: 851215
  2. Yazar: BURAK TUFAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL MENGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Bölge Yerel Yönetimleri, Bölgeselleşme, Yerel Yönetim Reformları, Anakent Belediyeleri, Local Governments, Regional Local Governments, Regionalization, Local Government Reforms, Metropolitan Municipalities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Fransa'da 1982 yılında başlayan ve 2003 yılında yapılan reformla farklı bir noktaya gelen ademimerkezileşme süreci bölge yerel yönetimlerine dayanmaktadır. Bu, Fransa'nın kendi adını verdiği Fransız yerel yönetim modelinden uzaklaşması anlamına gelmektedir. Fransız yerel yönetim modelini örnek alarak kendi yerel yönetim modelini oluşturmuş olan Türkiye'de ise benzer bir ilerleme yaşanmamıştır. Fransa'nın yerel yönetimler bakımından günümüzde ulaştığı noktanın Türkiye'nin bugün bulunduğu noktayla karşılaştırılması, Türkiye'de Fransa'dakine benzer bir yerel yönetim sistemi oluşturulup oluşturulamayacağı sorusuna cevap aramaktadır. Bu cevaba ulaşmak için merkezi yönetimin, yerinden yönetimin, yerel yönetimlerin, bölgeselleşmenin, bölge yönetimlerinin tanımları yapılmış; Fransa'nın üyesi ve Türkiye'nin üye adayı olduğu AB'nin ve her iki devletin de üye olduğu Avrupa Konseyi'nin bu konudaki politikaları incelenmiştir. Bu kavramsal çerçevede Fransa'nın bölgeselleşme tarihi, yerel yönetim reformları ve bölge yönetimleri de dahil olmak üzere yerel yönetim birimlerinin günümüzdeki durumu irdelenmiş, Türkiye'de benzer bir sürecin yaşanmasının olanaklılığı, Türkiye'nin yerel yönetim tarihi, yerel yönetim reformları ve bölge kavramına bakışı göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The decentralization process, which started in France in 1982 and reached a different point with the reform in 2003, is based on regional local governments. This means that France is moving away from the French local government model that gives its name. There has been no similar progress in Turkey, which has created its own local government model by taking the French local government model as an example. Comparing the point France has reached today in terms of local governments with the point Turkey is in today seeks an answer to the question of whether a local government system similar to the one in France can be created in Turkey. To reach this answer, definitions of central government, decentralization, local governments, regionalization and regional governments were made; the policies of the EU, of which France is a member and Turkey is a member candidate, and the Council of Europe, of which both states are members, on this issue have been examined. In this conceptual framework, the history of regionalization in France, local government reforms and the current situation of local government units, including regional governments, are examined, the possibility of experiencing a similar process in Turkey has been evaluated by taking into consideration Turkey's history of local government, local government reforms and its view on the concept of region.