Hamur olum döneminde biçilen arpa hasılına kimi katkı maddeleri katılmasının silaj kalitesi ve rumende ham besin maddelerinin yıkılımı üzerine etkisi
The Effect of whole-crop barley harvested at dough stages by adding different supplements on silage quality and nutrient degradation in the rumen
  1. Tez No: 85133
  2. Yazar: SERHAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa hasılı, farklı katkı maddesi, silaj kalitesi, yıkılım
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET HAMUR OLUM DÖNEMİNDE BİÇİLEN ARPA HASILINA KİMİ KATKI MADDELERİ KATELMASININ SİLAJ KALİTESİ ve RUMENDE HAM BESİN MADDELERİNİN YHOLIMI ÜZERİNE ETKİSİ YILDIZ, Serhat Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Murat DEMİREL Ağustos 1999, 56 sayfa Bu araştırma, hamur olum döneminde biçilen arpa hasılına üre ve melas katılmasının, silaj kalitesi ve rumende ham besin maddeleri yıkılımı üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, hamur olum döneminde hasadı yapılan arpa hasılları, Kontrol ( % 0 Melas % 0 Üre ), % 0 melas % 1 üre, % 5 melas % 0 üre, %5 melas % 1 üre, % 10 melas %0 üre, %10 melas % 1 üre, %15 melas %0 üre, %15 melas %1 üre karışımlarını içeren silajlar 1 kg' lık cam kavanozlar içinde hazırlanarak 70 gün süre ile inkübasyona bırakılmıştır. Silaj gruplarının pH, uçucu yağ asitleri analizleri kavanozlar açılır açılmaz belirlendi. Rumende 4.8,16,24 ve 48 saatlerde KM, HP ve HS yıkılımlan 4 baş Akkaraman erkek toklu kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma sonunda silaj gruplarının pH değerleri arasındaki fark çok önemli (P0.05), silajlann rumende kuru madde, ham protein ve ham selüloz yıkılımlan üzerine yemlerin ve inkübasyon zamanının etkisi çok önemli bulunmuştur (PO.01).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF WHOLE-CROP BARLEY HARVESTED AT DOUGH STAGES BY ADDING DIFFERENT SUPPLEMENTS ON SILAGE QUALITY AND NUTRIENT DEGRADATION IN THE RUMEN YILDIZ, Serhat Msc, Animal Science Advisor: Asst.Prof.Dr. Murat DEMİREL Agust 1999, 56 pages The purpose of this study was to investigate the effect of whole-crop barley harvested at dough stages by adding urea and molasses on silage quality and nutrient degradation in rumen. In this study, whole-crop barley was divided into 8 groups as Control (0% molasses 0% urea), 0% molasses 1% urea, 5% molasses 0% urea, 5% molasses 1% urea, 10% molasses 0% urea, 10% molasses 1% urea, 15% molasses 0% urea, 15% molasses 1% urea and these were made silage in jars by incubating 70 days. Analysis of pH and VFA of silage groups were made as soon as jar opened. Degradation of crude protein, dry matter and crude sellulose at 4th, 8 th, 16 * 24 *, and 48 * hours were determined in rumens of 4 Akkaraman rams. In the results of this study, the differences between pH's of silages were significantly (P0,05). The effects of incubation times and silages on crude protein, dry matter and crude sellulose in rumen were found significantly different.