Van'da yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin dış hava ile soğutulan adi depoda muhafaza olanakları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 85138
  2. Yazar: ÜMİT SÜLEYMAN ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ALİ KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Apple, storage, common storage room
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
IV ÖZ Bu araştırmada Golden Delicious ve Starking Delicious elma çeşitlerinin dış hava ile soğutulan adi depoda muhafaza olanakları araştırılmıştır. Bu amaçla, havanın soğuk olduğu zamanlarda, dış hava vantilatör aracılığı ile depo içerisine alınmıştır. Muhafaza boyunca birer ay aralıklarla depodan çıkartılan örneklerde ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde (S. Ç. K. M. ), titre edilebilir asit içeriği, nişasta ve pH değerleri saptanmış ayrıca, fizyolojik ve mantarsal nedenli bozulmalar incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Van ekolojik koşullarında yetiştirilen Golden Delicious ve Starking Delicious çeşitlerinin dış hava ile soğutulan adi depoda 5 - 6 ay süreyle muhafaza edilebileceği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Elma, muhafaza, adi depo
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the storage of Golden Delicious and Starking Delicious apple cultivars in the common storage room cooled with external cold air was investigated. For this purpose, external air was taken in to the room with ventilator during the cold weather. In the samples taken from room at one month intervals; weitgh loss, fruit flesh firmness, total solible solid (TSS) titretable acidity, pH and starch values were determined. Also, physiological and fungal disorders were examined during the storage period. According to research results, it was determined that Golden Delicous and Starking Delicious cultivars grown in Van can be stored for 5-6 months in the common storage room cooled with external air.