Van'da yetiştirilen bazı erik çeşitlerinin optimum derim zamanının belirlenmesi ve soğukta muhafazaları
Determination of optimal harvesting time and cold strorage of some plum varieties grown in Van
- Tez No: 98210
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ALİ KOYUNCU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Erik, Optimum Derim, Depolama, Plum, Optimal Harvest, Storage. m
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET VAN'DA YETİŞTİRİLEN BAZI ERİK ÇEŞİTLERİNİN OPTİMUM DERİM ZAMANININ BELİRLENMESİ VE SOĞUKTA MUHAFAZALARI CAN, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışman: Yrd. Doç. Dr. M. Ali Koyuncu Kasım 2000, 43 sayfa Bu çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Uygulama ve Araştırma Bahçesinde 1998-1999 yıllan arasında yürütülmüştür. Giant, President, Elefon Ford, Golden King erik çeşitlerinin optimum derim zamanlan belirlenmiştir.Derilen meyveler plastik ve köpük kaseler ile polietilen (PE) torbalarda 0°C sıcaklık ve %85-90 nisbi nem koşullannda muhafaza edilmiştir. Optimum derim tarihinin belirlenmesi amacıyla 7 gün arayla ağaçlardan alman meyvelerde meyve eni, meyve boyu, meyve hacmi, ortalama meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktan (SÇKM), titre edilebilir asitlik ve pH değerleri belirlenmiştir. Derim sırasında meyve boyutlan, suda çözünebilir kuru madde miktarlan artarken meyve eti sertliği, titre edilebilir asitlik değerlerinin azaldığı ^belirlenmiştir. İncelemeler sonucunda optimum derim tarihlerinin Giant, President, Elefon Ford, Golden King erik çeşitleri için sırasıyla 2- 8 Eylül, 20-22 Eylül, 23-30 Eylül ve 27-30 Eylül tarihleri olduğu saptanmıştır. Muhafaza boyunca birer hafta aralıklarla depodan çıkanları örneklerde ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktan ve pH değerleri belirlenmiştir. Deneme sonuçlarına göre Van ekolojik koşullannda yetiştirilen Giant, Elefon Ford, Golden King çeşitlerinin 0°Csıcaklık ve %85-90 oransal neme sahip makineli soğutmalı soğuk hava deposunda 6 hafta ve President çeşidinin ise 5 hafta süreyle depolanabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF OPTIMAL HARVESTING TIME AND COLD STORAGE OF SOME PLUM VARIETIES GROWN IN VAN CAN, Ahmet M. Sc. Horticulture Science Advisor: Asst Prof. M. Ali Koyuncu November 2000, 43 pages This study was carried out at the Exprimental orchard of Horticulture Department of Agriculture Faculty of Yüzüncü Yıl University in 1998 and 1999. The optimal harvesting time and storage suitability of Giant, President, Elefon Ford and Golden King plum varieties in plastic and foam bowls and polyetylen bags were established. Width, length, volume, weight, flesh firmness, soluble solid content (SSC), acidity and pH values of fruit harvested at 7 day intervals were determined. It was observed that while size and SSC of fruit increased, flesh firmness and acidity of fruit decreased by the maturity. By these criteria, optimal harvesting time of Giant, President, Elefon Ford and Golden King plum varieties were found as 2nd to 8th, 20th to 22nd, 23rd to 30th and 27th to 30th Semptember, respectively. In postharvesting study, weight losses, flesh firmness, SSC and pH values of fruits were analized at 7 day intervals. It is concluded that Giant, Elefon Ford and Golden King plum varieties grown in Van can be stored af 0°C temparature and 85-90% relative humudity for 6 weeks, but President plum variety only for 5 weeks.