Van'da yetiştirilen bazı kayısı (Prunus armeniaca L.) çeşitlerinde kambiyum faaliyeti ve sürgün uzaması arasındaki mevsimsel ilişkiler
Seasonal relationships between cambinal activity and shoot growth in some apricot (Prunus armeniaca L.) varieties grown in Van
- Tez No: 168593
- Danışmanlar: PROF.DR. BEKİR TİLEKLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kambiyum faaliyeti, Mevsimsel kambiyum faaliyeti, Kayısı, Ksilem, Floem, Cambial activity, Seasonal cambial activity, Prunus armeniaca L, Xylem, Phloem
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET VAN'DA YETİŞTİRİLEN BAZI KAYISI (Prunus armeniaca L.) ÇEŞİTLERİNDE KAMBİYUM FAALİYETİ VE SÜRGÜN UZAMASI ARASINDAKİ MEVSİMSEL İLİŞKİLER ISSI, M. Abdullah Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Bekir TİLEKLİOÖLU Şubat 2005, 33 sayfa Bu çalışmada, Van ekolojik şartlarında 2003 yılı itibariyle Prunus armeniaca L. türüne ait Şekerpare, Tokaloglu, Kabaaşı ve Paviot kayısı çeşitlerinde kambiyum faaliyeti ve sürgün uzaması arasındaki mevsimsel ilişkiler araştırıldı. Şekerpare'de nisan basında kambiyum faaliyeti ile birlikte floem farklılaşması ve on gün sonra da ksilem farklılaşması görüldü. Floem ve ksilem farklılaşmasının ekimin ortasında kambiyum faaliyeti ile birlikte sona erdiği tespit edildi. Tokaloğlu'nda kambiyum faaliyeti ve floem farklılaşmasının nisanın başında, ksilem farklılaşmasının da nisanın ortasında meydana geldiği, ekimin ortasında kambiyum faaliyetinin, floem ve ksilem farklılaşmasının bittiği gözlendi. Kabaaşı'da kambiyum faaliyetiyle beraber floem farklılaşmasının nisanın sonuna doğru, ksilem farklılaşmasının da mayısın başında başladığı, ekimin ortasında floem farklılaşmasının durduğu, bundan iki hatla sonra da kambiyum faaliyetinin ve ksilem farklılaşmasının sona erdiği belirlendi. Paviot'ta ise nisanın başında kambiyum faaliyeti İle birlikte tloemin, bir ay sonra da ksilemin farklılaşmaya başladığı, eylül ortasında floem farklılaşmasının, ekim başında da kambiyum faaliyetinin ve ksilem farklılaşmasının son bulduğu lespit edildi. Sürgün uzamasının Şekerpare'de 11 Nisan-15 Ağustos, Tokaloğlu'nda II Nisan-30 Ağustos, Kabaaşı'da I Mayıs-30 Temmuz ve Paviot'ta 21 Nİsan-1 Ağustos tarihleri arasında meydana geldiği görüldü. Sürgün uzunlukları ise Şekerpare'de 23.50 cm, Tokaloğlu'nda 34.00 cm, Paviot'ta 26.00 cm ve Kabaaşı'da 27.50 cm olarak ölçüldü. Çalışmamızdan elde edilen verilerde Prunus armeniaca L.'nm dört çeşidinde de kambiyum faaliyeti ile tomurcuk patlaması arasında bir ilginin olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEASONAL RELATIONSHIPS BETWEEN CAMBIAL ACTIVITY AND SHOOT GROWTH IN SOME APRICOT (Prunus armenlaca L.) VARIETIES GROWN IN VAN PROVINCE ISSI, M. Abdullah Ms. S. Thesis, Biology Department Supervision Prof. Dr. B. TİLEKLİO?LU February 2005, 33 pages The present study was aimed to investigate the relationship between cambial activity and shoot growth in different seasons of 2003 year in the four apricot varieties grown in Van province. Apricot varieties were chosen as Şekerpare, Tokaioğlu, Kabaaşı and Paviot. Cambial activity and phloem differentiation was started in the beginning of April with phloem differentiation in Şekerpare and xylem differentiation was ten days later. Cambial activity and phloem and xylem differentiation were ceased in mid-October. İn Tokaioğlu cambium and phloem differentiation were activated in the beginning of April and cambial activity was ended in mid-October. Cambial activity and phloem differentiation were accured toward the end of April in Kabaaşı. Phloem differentiation was stopped in mid-October. Two weeks later, cambium and xylem differentiation were inactivated. In paviot, cambial activity and phloem differentiation initiated in the beginning of April. Howewer xylem differentiation was started one month later. In mid-September, phloem differentiation was ceased and in mid-October cambium and xylem differentiation were inactivated. The shoot growth was started in Şekerpare between 11 April and 15 August, in Tokaioğlu 1 1 April and 30 August, in Kabaaşı 1 May-30 July, and in Paviot 21 April -1 August. The maxium shoot growth was measured as in Şekerpare 23.50 cm., in Tokaioğlu 34.00 cm., in Kabaaşı 27,50 cm. an in Paviot 26.00 cm. According to the data provided in different seasons there were no relationship between cambial activity and shoot growth in the four varieties of Prunus armenica L.