Isparta ve Burdur illeri süt sığırcılığı işletmelerinde kaba ve karma yem mekanizasyon düzeyi, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
- Tez No: 85143
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YUMAK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Süt Sığırcılığı, Kaba Yem Mekanizasyonu, Karma Yem Mekanizasyonu, Isparta ve Burdur, Dairy Cattle, Forage Mechanisation, Feed Mechanisation, İsparta and Burdur
 - Yıl: 1999
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 87
Özet
öz Bu araştırmada, Isparta ve Burdur illerindeki süt sığırcılığı işletmelerinde kaba ve karma yem mekanizasyon durumu, kullanılan mekanizasyon araçları ve sorunları saptanmıştır. İşletmelerin mekanizasyon durumları, modern tekniklere uygunlukları değerlendirilmiştir. İşletmelere ait bilgiler, yüz yüze görüşülerek önceden hazırlanmış anket formlarına kaydedilerek değerlendirilmiştir. Isparta ilinde en çok kaba yem bitkisi olarak mısır üretilirken, Burdur' da en çok yonca üretilmektedir. Isparta ve Burdur illerindeki işletmelerin %60.4'ü kullandığı makinaların sahibidir, özellikle balya makinası ve silaj makinası kiralama yoluyla kullanılmaktadır. Kaba yem hasadında farklı tip biçme makinaları kullanılsa da en çok tamburlu tip olanlar tercih edilmektedir. Her iki ilde de silaj yem kullanımı, Türkiye geneline göre yüksek bulunmuştur. Karma yem üretiminde işletmelerin %66'sı tarafından yem kırma değirmenleri kullanılmaktadır. Ayrıca çok az sayıda mini karma yem tesisinin de kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this research, mechanization of feed, forage production and equipment using of mechanization and problems were determined in İsparta and Burdur province. The dairy farming was evaluated from point of the level of mechanization and suitability of modern techniques. The data of dairy farming was collected by the dialogue with farmers and related information that written in questionnaire forms. According to forage yield in İsparta region the most production yield is maize but In Burdur the most production yield is alfalfa. 60.4 percent of dairy farming in İsparta and Burdur have got their machines. Especially baler and silage machine were used by rent. Different forage mower was used for forage harvest, but generally two-drum type mower is preferred. The using of silage forage in these provinces were found high compare with average of Türkiye. In production of feed percentage 66 of all dairy farms mills are used. In addition to mills, a few of mini feed system machine are also determined.