Akkaraman erkek toklularının karma yemlerine katılan monensin lasalocid ve salinomycin'in rumen sıvısı ve kan parametreleri üzerine etkisi
The Effect of monensin lasalocid and solinomy cin added mixed feed of Akkaraman male rams on rumen liquid and blood parameters
  1. Tez No: 85147
  2. Yazar: MUSTAFA DAŞTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Monensin, Lasalocid, Salinomycin, Rumen liquid and Blood parameters
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
VI ÖZ Bu denemede rumen fistülü takılmış 4 adet Akkaraman erkek toklusu kullanılmıştır. Çalışma 4x4 latin kare esas alınarak faktöriyel deneme desenine göre yürütülmüştür. Konsantre yem hayvanlara ad- libitum olarak verilirken kaba yem olarak kullanılan saman hayvan başına günde 100 gr verilmiştir. Monensin ve lasalocid rasyona 30 mg/kg yem oranında, salinomycin ise 25 mg/kg yem oranında katılmıştır. Böylece kontrol ile birlikte dört farklı yem elde edilmiştir. Çalışmada rumen sıvısı ortalama pH değeri, propiyonik asit, bütirik asit ve NH3 -N'u üzerine yemlerin etkisi önemli (PO.05), asetik asit konsantrasyonu üzerine etkisi ise önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Kan parametrelerinden serum glikoz, üre ve total protein üzerine yemlerin etkisi önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Anahtar Kelimden Monensin, Lasalocid, Salinomycin, Rumen sıvısı ve Kan parametreleri
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT In tills study four Akkar^nan rams, which were rumen fistulated, were used. Study was designed according to factorial experiment desing based on 4x4 latin square. While concentre feed were given as ad-libitum to animals, rough feed was given to animals as 100 gr/days. The addition rate of monensin and lasalocid were 30 mg/kg feed and it was 25 mg/kg feed for salinomycin. Thus four diffirent feeds were obtained together with control feed. In this study the effect of feeds on pH level of rumen liquid concentration of propionic acid, butyric acid and ammonium-N was significant (PO.05), while the effect of feeds on the acetic acid concentration was insignificant (P>0.05). It was found that the effect of feeds on the level of urea, glikose and total protein blood-paremeters was insignificant (P>0.05).