Dijital yerli ve göçmenlerin benlik sunumu: Tiktok kullanıcıları üzerine bir analiz
Self-presentation of digital natives and immigrants: An analysis on tiktok users
  1. Tez No: 851473
  2. Yazar: GÜLSÜM COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET ZEYNEP VARLI GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: TikTok, Dijital Yerli, Dijital Göçmen, Benlik Sunumu, Dramaturji
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı ve Reklamcılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ortaya çıktığı ilk andan itibaren insan hayatını temelden değiştiren sosyal medya uygulamaları her geçen gün gelişmeye devam etmekte ve bunlara yenileri eklenmektedir. Kısa video uygulaması olarak çıkan ve hızla yayılan TikTok uygulaması, her yaştan kullanıcının yer aldığı bir platform halini almıştır. Özellikle bu çağın içine doğan dijital yerli olarak tanımladığımız bireylerin popüler olarak kullandığı bu uygulamaya dijital göçmen bireylerde adapte olmaya çalışmaktadır. Bu çalışmanda TikTok 'un dijital yerli ve göçmenlerin benlik algıları ve benlik sunumlarını nasıl etkilediğini tespit etmek için, 100 bin takipçiden fazla sayıya ulaşan 4 dijital yerli ve 4 dijital göçmen kullanıcının 500 bin ve üzeri izlenmeye sahip olan 5 videosu, Goffman dramaturjisi bağlamında amaçlı örnekleme bağlı içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, Dijital yerli ve göçmenlerin Goffman'ın dramaturjik unsurlarını kullanarak sunduğu sanal benliğinin temelinde etkileşim kazanma ve takipçi kitlesini arttırma olduğu görülmüştür. Benlik sunumlarını gerçekleştirirken stratejilere başvurduğu ve olumlu yanlarını paylaştığı tespit edilmiştir. Farklı stratejiler kullanmalarına karşın, dijital yerli ve göçmenlerin popülerlik elde etme çabaları aynı olmakla birlikte, farklı yollarla sürdürülmektedir. Filtre kullanımıyla, toplumsal normaller bağlamında bir rol değişimi olduğu gençlerin yetişkin, yetişkinlerin çocuk gibi davrandığı bir dinamikten söz edilebilmektedir. Dijital göçmen kullanıcıların, dijital yerli kullanıcılara göre sanal benliklerinin donanımsız ve sabit içeriğe sahip olduğu da görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the first moment they appeared, social media applications that changed human life from basics,continue to develop with each passing day and new ones are being added to them. Tiktok which founded as a short video application and rapidly spread,and has become a platform where users of all ages participate.Digital immigrant individuals are also trying to adapt to this application, which is popularly used by individuals whom we define as digital natives, who were born in this age.In this study, in order to determine how TikTok affects the self-perception and self-presentation of digital natives and immigrants, 4 digital native and 4 digital immigrant users with over 100,000 followers and 5 videos with over 500,000 views were examined via purposeful sampling and content analysis method within the framework of Goffman's dramaturgy.As a result of the study, it was observed that the virtual self presented by digital natives and immigrants using Goffman's dramaturgical elements is based on gaining interaction and increasing the follower base. It was determined that they resort to strategies and share their positive aspects while performing self-presentation. Despite using different strategies, digital natives and immigrants have the same goal of gaining popularity, but they pursue it in different ways. With the use of filters, it can be said that there is a role shift within the context of societal norms, where young people behave like adults and adults behave like children. It is also observed that digital immigrant users have less equipped and fixed content for their virtual selves compared to digital native user