The effect of active learning techniques on EFL preservice teachers' willingness to communicate, oral communication strategy and speaking anxiety
Aktif öğrenme tekniklerinin İngiliz dili eğitimi öğretmen adaylarının iletişim kurma istekliliği, sözlü iletişim stratejisi ve konuşma kaygısına etkisi
- Tez No: 851522
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aktif Öğrenme Teknikleri, Konuşma Kaygısı, İletişim Kurmaya İsteklilik, Sözlü İletişim Stratejileri, İngiliz Dili Eğitimi, Active Learning Techniques, Speaking Anxiety, Willingness to Communicate, Oral Communication Strategies, English Language Teaching
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Konuşma becerisi, yabancı dil olarak İngilizce bağlamında her zaman tartışmaların merkezinde yer almıştır ve bu konuda çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bununla birlikte, Aktif Öğrenmenin konuşma becerileri üzerinde ne kadar etkili olduğuna dair yürütülen araştırma sayısı oldukça azdır. Bu araştırma boşluğunu ele alan bu doktora tezi, Aktif Öğrenme Tekniklerinin İngilizce Öğretmen Adaylarının Konuşma Kaygısı, Sözlü İletişim Stratejisi ve İletişim Kurma İstekliliği üzerindeki etkisini ve cinsiyet etkisinin rolünü ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırmacı, kapsamlı bir anlayışı geliştirmek için nicel ve nitel verileri kullanarak sıralı açıklayıcı karma yöntem tasarımı kullanmıştır. Nicel veri toplama ve analiz araçları, ön test ve son test Konuşma Kaygısı, Sözlü İletişim Stratejisi ve İletişim Kurma İstekliliği ölçeklerini ve analiz için SPSS içermektedir. Nitel veri toplama ve analiz araçları ise yarı yapılandırılmış mülakatları, yansıtıcı günlükleri ve analiz için Maxqda'yı kapsamaktadır. Bir devlet üniversitesinde İngiliz Dili Eğitimi Programına kayıtlı birinci sınıftaki 48 İngilizce Öğretmeni Adayı gönüllülük esasına göre uygulamalı çalışmaya katılmıştır. Pilot çalışmanın ardından, Aktif Öğrenme Teknikleri uygulaması sekiz hafta sürmüştür. Çalışma; Hızlı Tur, Philips 66, Jigsaw, İstasyon Tekniği, Empati, Gerçek Yaşamla İlişkilendirme, Pantomim ve Açık Pazar etkinliklerini içermektedir. Nicel veri analizi sonuçları, büyük bir etki büyüklüğüyle, Aktif Öğrenme Tekniklerinin Konuşma Kaygısını azaltmaya, daha fazla başarı odaklı ve daha az kaçınma odaklı Sözlü İletişim Stratejileri alt boyutlarını kullanmaya ve İngilizce İletişim Kurma İstekliliğini artırmaya önemli ölçüde katkıda bulunduğu kanıtlamıştır. Cinsiyet farkı konusunda dikkate değer sonuçlar ortaya çıkmıştır. Son testte erkek öğretmen adayları daha fazla konuşma kaygısı gösterirken; kız öğretmen adayları karşı cinslerine göre anlamlı derecede daha düşük düzeyde iletişimsel kaygı, sınav kaygısı ve negatif değerlendirilme korkusu ve anlamlı derecede daha yüksek düzeyde iletişim kurma istekliliği göstermiştir. Mevcut çalışma, Sözlü İletişim Stratejisi konusunda deney ve kontrol grubu arasında cinsiyet açısından nötr bulgular ortaya koymuştur. Grup içi ön-son test fark analizinde kızlar konuşma kaygısı ve tüm alt boyutlarında anlamlı düzeyde çok daha az kaygı göstermişlerdir. Her iki cinsiyet de Sözlü İletişim Strateji kullanımında anlamlı derecede az kullanım deneyimlerken, iletişim kurma istekliliğinde anlamlı derecede artış göstermişlerdir. Nitel veri analizi sonuçları nicel bulguları desteklemiştir. Mülakat analizi altı tema ile sonuçlanmış ve yansıtıcı günlükler dokuz temayı ortaya çıkarmıştır. Katılımcılar, İngiliz Dili Eğitiminde Aktif Öğrenme Teknikleri, dikkat çeken etkinliklerden yararlanma, mesleki ve kişisel gelişim üzerindeki geleceğe dönük etkisi hakkında olumlu yorumlar bildirmiş, İstasyon Tekniğini en dikkat çeken etkinlik olarak belirtmiş ve teknikler aracılığıyla ders içeriğini büyük bir keyifle ve eğlenerek öğrendiklerini belirtmiş, ayrıca tekniklerin yaygın etkisinden diğer derslerde kullanılmaları olarak ifade etmişlerdir. Çalışma, Yabancı Dil olarak İngilizce öğrencileri, öğretmenleri ve öğretmen eğitimcileri de dahil olmak üzere birçok paydaş için teori ve uygulama perspektiflerinden öneriler ve çıkarımlar sunarak sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
Speaking has always been at the crux of the debates in the EFL context, and a plethora of studies have been conducted on it. Yet, dearth of research has been undertaken addressing how Active Learning affects speaking abilities. Addressing this gap, the objective of this dissertation is to unearth the effect of Active Learning Techniques on EFL Preservice Teachers' Speaking Anxiety, Oral Communication Strategy and Willingness to Communicate and the role of gender impact. The researcher utilized sequential explanatory mixed methods design, operating quantitative data and qualitative data to portray a comprehensive understanding. The Quantitative data collection and analysis instruments involved scales of the pretest and posttest Speaking Anxiety, Oral Communication Strategy and Willingness to Communicate and SPSS for the analysis. Reflective journals, semi-structured interviews, and Maxqda for analytics comprised the instruments deployed to gather and analyze qualitative data. A total of 48 Freshman EFL Preservice Teachers enrolled in ELT Program at a state university participated in the interventional study on voluntary basis. Following pilot study, Active Learning Techniques intervention lasted for eight weeks. It embraced Rapid Tour, Philips 66, Jigsaw, Station Technique, Showing Empathy, Relate to Real Life, Pantomime and Open Bazaar techniques. Remarkably, the quantitative data results proved that Active Learning Techniques contributed significantly to allay Speaking Anxiety, to employ more achievement oriented and less avoidance oriented Oral Communication Strategies subdimensions and to enhance English Willingness to Communicate with a large effect size. There emerged remarkable results on gender disparity. The male participants demonstrated more speaking anxiety; the female participants experienced significantly lower communication apprehension degree, test anxiety and fear of negative evaluation degrees and meaningfully higher willingness to communicate levels compared to their male counterparts. The current study unearthed gender-neutral findings between the treatment and the control group on Oral Communication Strategy. For within group pre-posttest difference analysis, females unveiled significantly less anxiety in speaking anxiety and all its sub-dimensions. While both genders experienced significantly less use of oral communication strategies, they indicated a significant increase in willingness to communicate. The qualitative data results supported the quantitative findings. Interview analysis resulted in six themes and reflective journals unveiled nine themes. The participants reported positive comments on Active Learning Techniques in ELT, benefitting from Cynosural activities, its futuristic effect on professional and personal development, indicated Station Techniques as the most cynosural activity and stated that they learnt the content with great joy and fun via techniques besides indicated widespread effect on employing techniques on other courses. The study concluded by offering recommendations and implications for many stakeholders, including EFL learners, teachers, and teacher educators, from the perspectives of theory as well as practice.